Милиони азиатски работници в туристическата индустрия са загубили работата си в резултат на пандемията от коронавирус, се казва в доклад на Международната организация на труда (МОТ).

Отбелязва се, че заради срива на туристическата индустрия 1,6 милиона работни места са били закрити само във Филипините, Виетнам, Тайланд, Бруней и Монголия.

Докладът показва, че загубите на работни места, свързани с туризма, са четири пъти по-високи от тези в други индустрии, като жените са особено засегнати.

Азиатско-тихоокеанският директор на МОТ Тихоко Асада-Миякава нарече въздействието на COVID-19 върху туризма в региона "катастрофално".

"Дори когато страните в региона се фокусират силно върху ваксинациите и разработват стратегии за постепенно отваряне на границите, работните места в свързаните с туризма сектори вероятно ще останат под нивата си отпреди кризата и през следващата година", каза тя, цитирана от tourism.interfax.ru.

Повече от 290 милиона туристи са посетили Азиатско-тихоокеанския регион през 2019 г., според данни на Световния икономически форум. Това донесе на икономиките на страните от региона приходи около $875 милиарда. Към септември тази година броят на пристигащите в по-голямата част от Азия е намалял с 99% в сравнение с периода преди пандемията, според доклада на МОТ.

Старши икономист на МОТ и автор на доклада Сара Елдър каза, че кризата и вероятността за бавно възстановяване в краткосрочен план ще принудят зависимите от туризма страни да обмислят начини за диверсификация на икономиките си.

"Възстановяването ще отнеме време и засегнатите работници и предприятия в туристическия сектор ще продължат да се нуждаят от помощ, за да заместят загубените доходи и да запазят активите си", каза Елдър.

Тя отбеляза, че "правителствата трябва да продължат да прилагат мерки за подкрепа, като същевременно се стремят да ваксинират всички жители, включително работниците мигранти".