Едно от най-странните неща, които се случиха след фалита на втората по големина крипто борса в света FTX бе изненадващо "хакване". Много от крипто портфейлите на FTX бяха източени към различни нови портфейли, но от началото на седмицата се забелязва обратния процес, всички тези портфейли прехвърлят средствата към един единствен портфейл в етериум.

Към момента на публикуване на материала, този портфейл е "консолидирал" над 228 хиляди етера, които се равняват в момента на над 287 милиона долара. Процесът продължава и в момента на публикуване на статията и вероятно ще нараства още.

Любопитни данни изнесоха редица потребители на Twitter, които определено считат, че "хакването" е вътрешно, тоест от човек, който работи за FTX. Основната причина за това е, че всичко се е случвало прекалено бавно. Хакерът е действал изключително лениво, сякаш е нямал никакви притеснения, че може да бъде спрян или хванат.

Друга причина крипто анализаторите да смятат, че "хакването" е вътрешна работа е, че то е белязано от един куриоз. Едни от първите портфейли, които са изпразнени са тези в криптовалутата на блокчейн мрежата TRON - TRX. След което предполагаемия хакер е продължил с портфейлите в другите криптовалути, докато в един момент не се опитва да прехвърли портфейла на FTX със стейбълкойните USDD, които също са в блокчейн мрежата на TRON. Проблемът е, че няколко опита не успяват, а причината е нулевото салдо на FTX в TRX, тъй като всички средства там вече са изпразнени. А за да се осъществи трансакция в USDD, TRON изисква заплащане на такси в TRX.

След няколкото неуспешни опита да бъдат изпразнени портфейлите с USDD, предполагаемия хакер всъщност превежда към FTX 500 TRX от сметка в крипто борсата Kraken. Любопитното в ситуацията е, че Kraken спазва всички изисквания на регулаторите в САЩ и имат личните данни на всеки един техен клиент. Главният мениджър по сигурността на Kraken Ник Перкоко потвърждава това в своя Twitter акаунт, тоест известен е собственика на портфейла превел въпросните 500 TRX, за да може да бъде източен портфейла на FTX в стейбълкойна USDD.

Дали някога ще стане ясно дали последвалата кражба на средства от FTX е вътрешна работа или вече фалиралата борса наистина е била хакната, предстои да разберем.

Междувременно собственика на FTX Сам Банкман-Фрайд продължи със странните си изяви отново в Twitter, твърдейки, че щатското подразделение на FTX разполага с достатъчно средства, за да се разплати с клиентите си, а хедж фонда Alameda Research има положителни активи, но неликвидни.