Четиридневната работна седмица и гъвкавостта, която тя може да осигури, беше гореща тема на годишния Световен икономически форум в Давос, Швейцария. По-кратката работна седмица отново е новина, малко след като бяха публикувани резултатите от шестмесечен опит по темата, пише Business Insider.

Ново проучване установи, че участващите компании, които са започнали да работят в 4-дневна седмица, са увеличили приходите си и са подобрили здравето и благосъстоянието на служителите.

В експеримента, проведен от 4 Day Week Global, участваха 33 компании със служители в шест държави, които намалиха работните си седмици до четири дни или 32 часа през 2022 година. Идеята беше да се определи дали производителността на служителите ще остане същата, като работят на 80% от обичайното работно време, защото един работен ден отново е бил от 8 часа.

Белгия въвежда официално 4-дневна работна седмица, но с едно условие

Още една страна въвежда 4-дневна работна седмица, но с едно условие

Защо нито бизнесът, нито синдикатите не са особено доволни?

И да, експериментът и този път показва, че производителността не намалява, но удовлетвореността на служителите се увеличава. И все пак, важи ли това за всиеки бизнес?

Нарастващият натиск върху бизнеса да изпробва 4-дневната работна седмица

Според някои бизнес експерти, които взеха отношение по темата на икономическия форум в Давос, 5-дневната седмица се е наложила като успешен модел от един век насам. Днес  все повече хора искат да работят гъвкаво, но това не означава непременно, че четиридневната седмица е най-правилният начин.

Въпреки че четиридневната работна седмица изглежда като правилен отговор, има някои ключови фактори, които всеки бизнес трябва да има предвид, преди да направи промяната.

За въвеждане на 4-дневна работна седмица, в Испания дават до 150 000 евро на малки фирми

За въвеждане на 4-дневна работна седмица, в Испания дават до 150 000 евро на малки фирми

Целта е да подобри производителността и баланса между професионалния и личния живот

Типичен пример е здравеопазването - ясно е, че там не може да съществува четиридневна работна седмица. Тоест, този бизнес модел няма как да функционира еднакво добре за всички.

Да, балансът между професионалния и личния живот е важен, но съкратената работна седмица просто няма смисъл за много сектори на бизнеса, подчертаха участниците в панела в Давос.

Вместо това гъвкавостта на работното място трябва да бъде съобразена с работниците, които ще засегне. Например, по-малкото време като часове на ден може да не е от полза за услугите или почасовите работници, тъй като някои търсят повече възможности да печелят пари, но пък няма да навреди на други компании.

Гъвкавост чрез реорганизация

Независимо дали става въпрос за четиридневна работна седмица или друг метод за преструктуриране на графика, фокусът както върху гъвкавостта, така и върху продуктивността е от най-голяма полза за компаниите.

Бизнесът трябва да започне да се отнася към своите служители със същото уважение, като би трябвало да се отнася към своите клиенти, защото все по-често и все повече хората са готови да напуснат, ако не са доволни.

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

ManpowerGroup: Отчитаме по-добри резултати след въвеждането на 4-дневна работна седмица

Мария Ангелова - мениджър култура и вътрешни комуникации в ManpowerGroup България, пред Money.bg