Онлайн платформата за наемане на места за настаняване Airbnb планира да дебютира на фондовия пазар през следващата година. Очакванията са това да бъде едно от най-големите IPO-та за 2020 година, съобщава BBC, като към момента не е ясно дали компанията е подала необходимата документация за първичното си публично предлагане, в която ще се разбере каква е капитализацията, която иска да набере. Нейната частна оценка понастоящем е 31 млрд. долара.

От Airbnb оповестиха, че се подготвят за този ход още през месец март тази година, но тогава съоснователят на компанията посочи пред Business Insider, че те просто правят стъпките в тази посока, а не, че ще бъдат на борсата още до края на тази година. Тези планове идват в труден момент за компанията, която е изправена пред множество критици. Властите в множество градове се опитват да ограничат присъствието ѝ там. През второто тримесечие на годината Airbnb отчете приходи от 1 милиард долара, но от компанията не посочиха дали са били на печалба.

Дългоочакван дебют на борсата: Uber се цели към $90 милиарда капитализация

Дългоочакван дебют на борсата: Uber се цели към $90 милиарда капитализация

Готви се поредното голямо листване за тази година

Платформата е основана през 2008 година в Сан Франциско, като към днешна дата предлага 7 милиона места за настаняване в 191 държави и региони по света. В ранната си история Airbnb имаше затруднения с финансирането, но компанията започна да расте след сийд инвестиция в размер от 600 хил. долара през 2009 г. През годините тя беше финансирана и от някои от големите имена сред рисковите инвеститори. През третия си рунд на рискова инвестиция през 2011 г. тя набра 112 млн. долара от Crunchfund, General Catalyst и групата за рисков капитал на Джеф Безос, като с тази инвестиция постигна пазарна оценка от 1,3 млрд. долара. Четири години по-късно Airbnb получи 1,6 млрд. долара под формата на рискова инвестиция, а през 2017 г. - още 1 млрд. долара. PitchBook оценява общия размер на инвестициите в Airbnb на 4,4 млрд. долара.

Наскоро компанията диверсифицира основния си бизнес модел, като обяви инициативата Backyard ("заден двор"). С нея от Airbnb ще пробват да изградят нови къщи, които са специално пригодени за краткосрочно настаняване. Очаква се първите тестове на такива конструкции да се случи в края на тази година, предаде CNBC.

Lyft бе оценена на $24,3 милиарда при пазарния ѝ дебют

Lyft бе оценена на $24,3 милиарда при пазарния ѝ дебют

Най-голямото IPO от излизането на борсата на Alibaba

Други два представителя на т.нар. споделена икономика - Lyft и Uber, направиха първично публично предлагане през тази година. Те разочароваха със своето представяне. Листването на WeWork, което съвсем неотдавна беше отложено за октомври също се очаква да се превърне във фиаско, тъй като повдигна въпроси за управлението, продължаващите загуби и неясния път към печалбата на компанията.