От американската компания за отдаване на апартаменти под наем Airbnb обявиха, че резервациите за текущото тримесечие на годината могат да бъдат засегнати от Делта варианта на Covid-19 и забавянето на темпото на ваксинация в САЩ, съобщават световните медии. Това вероятно ще намали акциите на компанията, която е алтернатива на хотелите, с повече от 4%.

Въпреки летния бум на резервации през приложението, от Airbnb очакват те да останат под нивата от 2019-а година. Най-големите опасения обаче са свързани с предстоящите месеци до края на годината и с влиянието на Делта варианта на коронавируса.

"Вече наблюдаваме комбинация от по-малко резервации за есента и това се дължи на продължаващите опасения на хората по света от COVID-19", казва главният финансов директор на компанията Дейв Стивънсън.

Airbnb учетвори приходите си

Airbnb учетвори приходите си

Компанията прогнозира рекордни продажби през настоящото тримесечие

Изключително популярното приложение за резервации, което се опитва да излезе от тежката криза, която му нанесе пандемията миналата година, това лято отчете повече от четири пъти увеличение на резервациите и приходи достигащи 13,4 милиарда долара. Очаква се третото тримесечие на годината да бъде най-силното от времето преди пандемията, тъй като все повече хора пътуват тоа лято и използват именно Airbnb като наемат апартаменти, къщи или стаи под наем. Влошаването на картинката обаче ще дойде през есента, опасяват се от компанията.

Airbnb записа загуба от близо $4 милиарда в края на 2020 г.

Airbnb записа загуба от близо $4 милиарда в края на 2020 г.

Въпреки това резултатите на Airbnb са по-добри от тези на много туристически компании

И все пак, положението на Airbnb е доста по-добро в сравнение с това на собствениците на повечето хотели. Именно заради пандемията все повече хора търсят да наемат не хотели, а именно апартаменти под наем и то за по-дългосрочно време. 

Airbnb иска да плати на 12 души, за да живеят като номади в продължение на една година

Airbnb иска да плати на 12 души, за да живеят като номади в продължение на една година

Избраните участници в програмата ще прекарат общо 10 месеца в пътуване, което започва през септември