Решението на Европейския съюз Apple да върне на Ирландия данъци в размер на 13 млрд. евро "противоречи на реалността и на здравия разум", посочиха от технологичната компания по-рано днес, когато внесоха обжалване срещу отсъждането от 2016 г. Според гиганта Европейската комисия се опитва да използва законодателството срещу нерегламентираната на държавна помощ, "за да въведе със задна дата корекции в националните закони", като промени международната данъчна система. Те посочват още, че по този начин ЕК създава правна несигурност пред бизнеса в Европейския съюз.

Новите модели iPhone изстреляха Apple над $1 трилион

Новите модели iPhone изстреляха Apple над $1 трилион

От началото на годината акциите на компанията поскъпнаха с 40 процента

Преди три години Европейската комисия отсъди, че компанията се е възползвала от неправомерна държавна помощ заради две данъчни решения на Ирландия, чрез които данъчната тежест върху Apple е била понижена изкуствено за период от две десетилетия. Това е едно от много значимите решения на комисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, чиято цел е да ликвидира възможността мултинационалните компании да сключват изгодни данъчни сделки с националните правителствата. Нейната кампания вече засегна брандове като Starbucks, Fiat, Amazon и други. Обжалването на Apple, заедно със становище на Европейската комисия, Ирландия, Люксембург, Полша и Европейската асоциация за свободна търговия, ще бъде изслушано от петима съдии в Съда на Европейския съюз в рамките на два дни.

"Според Европейската комисия на практика цялата печалба на Appla от всички продажби на компамнията извън Америка се дължи на два клона на компанията в Ирландия", коментира адвоката на производителя Даниел Биърд пред съда. По думите му фактът, че iPhone, iPad, магазинът App Store и други продукти на компанията са създадени в САЩ, а не в Ирландия, показва колко неправомерно е решението на ЕК по казуса. "Дейностите на двата клона не са включвали създаването, разработването или управлението на патентните права върху тези продукти и услуги. Въз основа на тези факти, основната линия на атаката е в противоречие с реалността и със здравия разум."

Apple готви нов евтин модел iPhone, който да увеличи продажбите на компанията

Apple готви нов евтин модел iPhone, който да увеличи продажбите на компанията

Наследникът на iPhone SE се очаква през пролетта

Според адвоката компанията плаща среден глобален данък от 26%, с което се превръща в най-големия данъкоплатец в света, като в момента компанията плаща 20 млрд. евро данъци в САЩ върху същите приходи, които според ЕК е трябвало да бъдат обложени в Ирландия. По думите му критиката срещу Apple, според която основното ѝ подразделение в Ирландия през 2014 г. е било обложено с данък от едва 0,005% от приходите, е просто търсене на "заглавия чрез посочване на занижени числа" от страна на регулатора.

Решението на ЕК се обжалва и от Ирландия, която успяваше да привлече много международни компании чрез ниските си данъци. От страната твърдят, че са критиката от страна на регулатора е напълно необоснована и че случаят с данъците на Apple се дължи на разминаване между данъчните системи в САЩ и Ирландия. "Решението на Комисията е фундаментално неправилно", посочи един от адвокатите на държавата Пол Галахър пред съда.

Apple улеснява поправката на iPhone

Apple улеснява поправката на iPhone

Ще се покриват някои от най-често срещаните извънгаранционни проблеми