Технологичният гигант Apple стартира нова услуга, която ще улесни клиентите, чиито смартфони се нуждаят от поправка.

Според съобщение на компанията предстои да бъдат увеличени сервизите, където хората могат да занесат своя iPhone за ремонт. Собствениците на телефоните на Apple ще получат също така възможността да поправят безплатно някои от най-често срещаните извънгаранционни проблеми.

Компанията ще снабдява повече фирми и сервизи с оригинални Apple части и инструменти. Предвижда се изготвянето на наръчници за ремонт и диагностика. Ще бъдат провеждани и обучения.

Материалите ще бъдат идентични с тези, които към момента получават оторизираните сервизи на Apple. Цената на компонентите ще бъде същата.

Досега неоторизираните компании не можеха да купуват оригинални материали за поправка на iPhone и много клиенти не можеха да дават телефоните си за външни ремонти, без да отменят гаранцията на устройството си.

Ходът идва след години критики към рестриктивните политики на компанията, които ограничаваха ремонтите само в магазините на Apple и оторизираните им представители.

Компанията също е изправена пред засилен натиск от национални правителства, които настояват за изготвянето на закон за "Право на поправка". Този закон би трябвало да изисква производителите да позволят на потребителите си да ремонтират своите устройства както изберат за добре и да принудят компаниите да продават своите материали на независими сервизи.

Apple има повече от 5 000 оторизирани представители на услуги по света, които поправят техните продукти, независимо дали устройствата са в гаранция, или не.

Услугата ще стартира първо в САЩ, но се очаква да бъде разширена и в много други държави. През последната година от технологичния гигант пуснаха услугата като пилотна, като бяха включени 20 независими сервиза за ремонт в Северна Америка, Европа и Азия, предоставящи услуги и части.

Сервизите могат да се присъединят към програмата безплатно през сайта на компанията, но са длъжни да наемат сертифициран техник на Apple, за да осигурят необходимото качество.

Apple предупреждава за напукани екрани на смартчасовници

Apple предупреждава за напукани екрани на смартчасовници

Компанията предлага безплатен ремонт