Банките в еврозоната се отказват от трансгранична дейност и поставят банковия съюз на блока под риск. Опасност има и от фрагментация, предупреди вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гуиндос, цитиран от Reuters.

Тъй като националното законодателство поставя ограничения пред трансграничната консолидация, банковият сектор остава силно фрагментиран, като това пречи на банките да се конкурират с по-големите и ефективни конкуренти от САЩ и Азия.

Банките разчитат и твърде много на домашния си пазар, като така свързват неразделно съдбата си с местната икономика, което създава рискове по време на евентуална дългова криза. Около 60 процента от експозицията на банките в еврозоната е към домашния им пазар, заяви Гуиндос. И посочи, че тенденцията е особено притеснителна в момент, в който политическата подкрепа за банковия съюз намалява.

Според Де Гуиндос потенциалните решения на проблема включват създаването на единен европейски безопасен актив - предложение, което вече бе поставено на масата. Германия обаче не подкрепя тази идея, тъй като се страхува, че ще трябва да плати цената на безотговорността на други държави. Именно заради това Берлин не подкрепя и единна за блока застраховка за депозити.

Единият вариант за подобен актив би бил облигация, подкрепена от суверенния дълг на всяка една държава от еврозоната.