Гллавният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е продал акции на стойност 990 милиона долара от компанията миналия четвъртък и петък, като общата стойност на акциите, продадени през миналата седмица, достигна 2.8 милиарда долара, показват изчисления на "Ройтерс".

През последните три дни на юли Безос е продал акции на стойност около 1.8 милиарда долара, става ясно oт документи подадени до Комисията за ценни книжа и борси, пише Infostock.bg.

Наскоро стана ясно, че Amazon e изправена пред антимонополно разследване от страна на Европейската комисия относно използването на търговски данни.

Джеф Безос е продал акции за $1,8 милиарда в Amazon

Джеф Безос е продал акции за $1,8 милиарда в Amazon

Най-богатият човек в света финансира космическия си бизнес

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че става въпрос за американската компания, която хоства на своя сайт различни търговци и в същото време се конкурира със същите търговци на дребно, като използва техните данни, за да реализира собствените си продажби. Търговците се оплакват от вреда, причинена от копия на техни продуктите от страна на Amazon.

Комисията се опитва да дефинира пазара, на който оперира Amazon, за да определи къде точно може да бъде нанесена конкурентна вреда. Въпросът е дали да се гледа на Amazon в контекста на общия пазар на дребно или само в собствената пазарна ниша на компанията.

Антимонополната комисия на ЕС може да наложи на разследваните дружества глоба, равняващата се на до 10% от световния им оборот.

Това не е първото разследване на Amazon от страна на Европейската комисия. Преди две години на компанията беше наредено да изплати на Люксембург данъци за около 250 милиона евро заради незаконни данъчни облекчения.

През същата година най-големият онлайн търговец на дребно в света се съгласи и с европейския регулатор относно дистрибуторските си сделки с издателите на електронни книги в Европа.

Поредицата от рекордни печалби за Amazon приключи

Поредицата от рекордни печалби за Amazon приключи

Гигантът в електронната търговия не успя да отговори на очакванията на анализаторите за печалба за първи път от две години насам