Рекордна реколта от 313 милиона тона соя, царевица, памук, ориз и пшеница ще прибере Бразилия през селскостопанския сезон 2022-2023 година. Но това ще доведе до недостиг на хранилища, като само при зърното става въпрос за над 100 млн. тона, съобщи електронното издание Farm Journal.

Едва 15% от бразилските ферми разполагат със съоръжения за съхранение на произведената реколта. Най-голям е недостигът в западната част на централните региони на страната и по-конкретно в щатите Мату Гросу, Гояш и Мату Гросу ду Сул, които произвеждат почти половината от зърното в Бразилия, пише sinor.bg.

"Макар държавните и частните кредити за изграждането на складове да са съвсем достъпни, бразилските производители трябва да бъдат убедени, че ще излязат на печалба от подобен род инвестиции. Очертаващата се ситуация обаче може да увеличи рисковете за бъдещата конкурентоспособност на бразилското селско стопанство", смята Джоена Кълъси, научен сътрудник в университета на американския щат Илинойс.

През 2021 г. хранилищата за зърно в Бразилия можеха да поемат само 67% от цялата реколта, макар през 2010 г. показателят да достигаше 90%.