Руската компания, която планираше да изпраща туристи в Космоса от първия частен космодрум в страната, се отказа от проекта и спира работа, съобщи държавната РИА Новости.

Космокурс спира дейността си заради "непреодолими препятствия" при координирането на изграждането на космодрума с местните власти, както и заради "невъзможността ѝ да получи нужните регулаторни документи от Министерство на отбраната" за дизайна на суборбиталната туристическа ракета, заяви главният изпълнителен директор Павел Пушкин пред агенцията.

Пушкин основа компанията през 2014 г., вдъхновен от ранния успех на компании като SpaceX на Илън Мъск и Blue Origin на Джеф Безос. През 2017 г. руската космическа агенция Роскосмос одобри амбициозния план на компанията да прати туристи в Космоса още през 2025 г.

Космокурс планираше да продава билети срещу между $200 хил. и $250 хил. Срещу космическата сума туристите щяха да прекарват по около пет минути в нулева гравитация. Компанията се надяваше да осъществи 115 излитания годишно, благодарение на които да изпраща по 700 цивилни в Космоса годишно.

Космодрумът трябваше да бъде изграден край Нижни Новгород.