Кошмарни новини за любителите на шоколада. Два от най-голeмите производители (Mars и Barry Сallebaut) предупредиха, че cветът е изправен пред шоколадова криза. Причината е, че производството на какао не смогва да удовлетвори нуждите на компаниите за сладки изделия.

Вече съществува „шоколадов дефицит", който продължава да се задълбочава, съобщава The Washington Post, цитиран от expert.bg.

Миналата година светът е изял 70 хиляди тона повече какао, отколкото са произведени. До 2020 тази разлика може да нарасне до 1 млн. тона, а до 2030 г. дефицитът има вероятност да се удвои на 2 млн. тона.

Причината за опасността е предимно в производството. Сухото време драстично намали продукцията в Западна Африка и конкретно в Кот д'Ивоар и Гана, където се добива 70% от какаото в света. Заедно с това културата беше нападната от заболяване, което понижи добива с още 40%. Към това се добавят трудностите при отглеждането на какао, което принуди много фермери да се пренасочат към по-благодатен земеделски бизнес, като отглеждането на царевица например.

От другата страна на проблема е увеличаващата се консумация на шоколад. Особено притеснителна е нарастващата „шоколадова любов" в Китай, коментира Washington Post. Разпространява се и модата на черния шоколад, който е с по-високо съдържание на какао от млечния.

Затова от 2012 г. цената на какаото се е увеличила с 60%, а заедно с това и шоколадовите изделия.