Най-голямата счетоводна компания в света - Deloitte е станала жертва на изтънчена хакерска атака, която е засегнала поверителни имейли и някои от най-важните й клиенти, съобщава британският вестник Guardian.

Засегнат е глобалният имейл сървър на компанията, който е хакнат чрез администраторски акаунт, предоставящ неограничен достъп до всички директории. Там се съхраняват имейлите на 240 хил. служители на компанията и комуникацията им с клиентите.

Хакерите най-вероятно са получили достъп до потребителски имена, пароли, IP адреси, архитектурни диаграми за бизнеса и здравна информация. В някои имейли е имало прикачени файлове с чувствителни данни за сигурност и дизайн.

Кибератаката е останала незабелязана в продължение на месеци. Тя е засегнала информацията за компании от всички сектори. Сред потърпевшите и са домакинства, както и американски държавни ведомства.

Според британския вестник пробивът е разкрит през март тази година, но се предполага, че хакерите са имали достъп до системите на международния одитор още от октомври или ноември 2016 г.

Смята се, че хакерската атака е съсредоточена върху операциите на компанията в САЩ. Въпросът се счита за толкова чувствителен, че само някои от най-старите партньори и адвокати на Deloitte са информирани.

Досега на 6 от клиентите на Deloitte е съобщено, че информацията им е засегната от хакерския пробив. Одиторската компания води вътрешно разследване по казуса.

Включени са специалисти, които опитват да разберат докъде точно са стигнали хакерите, като анализират електронната следа от направените от тях търсения.

Хакерите не са успели да покрият следите си, така че може да бъде разкрито до каква информация са се добрали. Това обаче изисква доста усилия. Екипът от "виртуални детективи" работи по въпроса от 6 месеца, анализирайки големи масиви от потенциално засегнати документи.

Все още не е установено кой е отговорен за атаката - дали е вълк единак, конкурентна фирма или хакери, спонсорирани от някоя държава.

Deloitte е потвърдила за кибер атаката пред британския вестник, но настоява, че само малък брой от клиентите й са засегнати. В облака, който е мишена на хакерската атака, е имало 5 милиона имейла, но компанията отказва да съобщи колко от тях са засегнати.

Международната компания е най-голямата в счетоводния бранш. Тя предоставя одит, данъчни консултации и съвети за висококачествена киберсигурност на някои от най-големите банки, мултинационални компании, медийни компании, фармацевтични предприятия и правителствени агенции. Deloitte отчете рекордни приходи от 37 млрд. долара за последната фискална година.