Deutsche Bank AG отчете €5,3 милиарда загуба през 2019 г., подчертавайки размера на предизвикателството, което банката предприе: да намали разходите и да увеличи печалбата чрез масивно преструктуриране.

Въпреки загубата, най-голямата банка в Германия отчете по-добри от очакваните капиталови нива, което намали притесненията, че ще е нужна продажба на още акции, с което реструктурирането да бъде финансирано.

Както и останалите европейски банки, Deutsche Bank се справя трудно в среда на ниски лихви, което натиска надолу печалбата. В допълнение, големият ѝ инвестиционен бизнес, дълго време доминиращ като двигател на приходите, страда от конкуренция от щатските банки.

Миналата година, след като се провали в опита да се слее в германския конкурент Commerzbank AG, Deutsche Bank AG реши да се опита да свие и реорганизира инвестиционното си подразделение и да постави акцент върху работата си с европейските компании и клиентите на дребно. Банката съобщи, че ще съкрати 18 хил. работни места до 2022 г., за да свие разходите.

Именно разходите по реструктурирането натежават тежко на резултата сега. Годишните приходи са общо €23,17 милиарда, спад от 8% спрямо година по-рано. Ако бъде изключено подразделението, в което са включени бизнесите и позициите, които банката смята да продаде, резултатът преди данъци е положителен в размер на €543 милиона.

Deutsche Bank даде сигнал, че най-лошото все пак е преминало, а 70% от разходите вече са направени през 2019 г. Освен това банката продава ненужните активи по-бързо, отколкото е очаквала, което запазва капиталовите ѝ нива стабилни.

Deutsche Bank: Противно на логиката, лихвите в САЩ нарастват

Deutsche Bank: Противно на логиката, лихвите в САЩ нарастват

Това е вярно както за тези по кредитните карти, така и за автомобилните кредити