Въпреки че през настоящата година Федералният резерв понижи трикратно основния лихвен процент и целта на банката е той да бъде около 0,25%, Deutsche Bank отбелязва, че в реалната икономика се случва нещо странно, предаде Zero Hedge. Противно на очакванията на централната банка, лихвите по някои видове кредити се покачват от началото на 2019 г.

Това е особено вярно за лихвите по кредитните карти, които през изминалите почти 12 месеца са нараснали средно с над 3 процентни пункта. Средностатистическата стойност на тях е достигнала почти 17,5% през пролетта, преди след това да се понижи леко.

Кой трупа най-много дълг по кредитните карти в САЩ?

Кой трупа най-много дълг по кредитните карти в САЩ?

Милениълите задлъжняват непропорционално бързо, сочи ново изследване

Лихвите по автомобилните кредити също са нараснали, като при тях покачването е по-умерено - от около 1 процентен пункт. То е по-сериозно за по-краткосрочните тригодишни заеми, при които лихвата изпревари тази по петгодишните и към края на годината надвиши 5%.

"Още по-зле - макар че лихвите по автокредитите все още не са достигнали равнището си от последната криза, що се отнася до ставките, начислявани от финансовите компании, те се върнаха на нивото, на което бяха когато основният лихвен процент беше над 3%", пишат от Zero Hedge.

Сред причините за това е, че финансовите институции начисляват премия заради повишения брой финансови измами при кредитите. Въпреки това обаче в момента банките отпускат кредити включително и на американци, които са неплатежоспособни. А тъй като кредитите стават все по-дългосрочни, общият размер, който потребителите трябва да върнат, е достигнал до рекордни стойности.

Кой купува и кой продава американски дълг?

Кой купува и кой продава американски дълг?

Япония твърдо остава лидер в списъка с най-големите кредитори на САЩ