Германският Volkswagen подкрепяше и Seat в последните години, когато компанията отчиташе сериозни загуби. Испанската компания влезе беше първото придобиване на автомобилния производител, като тя беше купена през 1986 г. Целта на покупката беше увеличаване на влиянието на Volkswagen в южна Европа.

От Seat, за разлика от други брандове в групата на Volkswagen, потърпевши от скандала, записаха значителен спад на дефицита до 40 млн. евро през третото тримесечие след ръст през първото. За последните седем години от испанската фирма натрупаха недостиг от 1,39 млрд. евро, пише Bloomberg.

Сега обаче заради скандала с вредните емисии изпълнителният директор на групата Матиас Мюлер заяви, че от Volkswagen ще направят обстоен преглед на всички над 300 модела на всички брандове, включително луксозните Porshe и Audi, и ще бъде ограничено производството на най-лошо представящите се.

Това вероятно ще удари модели на Seat, като Alhambra и Mii. От друга страна обаче от Volkswagen може да решат да се съсредоточат към засилване на други модели на бранда, които вървят по-добре, като Leon.

Заедно с това от Seat имат нов спортен SUV, който е почти готов за пускане на пазара. Очаква се джипът да бъде пуснат за продажба през първата половина на 2016 г., като той може да се превърне в спасение за цялата автомобилна група.

Според бившия председател на групата Volkswagen-Audi за Испания, ако германската компания иска да засили позициите си на пазара в южна Европа, именно Seat е ключът към по-голямо влияние там.