Предстоящата зима може да е началото на нова фаза при вече превърналата се в масова европейска практика дистанционна работа. Причината: рязко нарастващите сметки за енергия. Колкото до новата фаза, тя ще е по-масово завръщане в офисите. Това показва проучване на правителствента HR организация CIPD.

Според експертите по човешки ресурси, перспективата за работа в офиса може да стане по-привлекателна от всякога за много хора в Европа, които се опитват да намалят разходите за управление на дома си, дори ако досега са били щастливи да работят предимно или изцяло от вкъщи.

Тази прогноза идва на фона на продължаващите опасения относно високите разходи за живот на Стария континент и за това как бизнесът се възстановява от пандемията.

Мъск към служителите си: или се връщате в офиса или напускате работа

Мъск към служителите си: или се връщате в офиса или напускате работа

Трябва са в офиса за минимум 40 часа седмично

Според все повече експерти е възможно да разглеждаме ситуация, в която все повече служители искат да прекарват все повече повече време в офиса, за да управляват по-добре домашните си разходи за енергия. Което ще е добре за тях, особено през зимата.

И все пак, HR специалистите съветват работодателите да бъдат възможно най-гъвкави с политиките си за дистанционна работа и да дадат приоритет на благосъстоянието на своите служители.