Европейските производители на полупроводници не разчитат особено на американско ноу-хау за производството на чипове, предназначени за Huawei. Въпреки това те ще понесат сериозен удар заради рестрикциите на Вашингтон срещу китайската компания, пише Bloomberg.

Миналата седмица американският Департамент по търговията заяви, че ще изисква от чуждестранните компании да получат лиценз, ако искат да продават компоненти на Huawei, базирани на конкретна американска технология.

Част от компонентите, произвеждани от европейските компании като STMicroelectronics NV и AMS AG, се използват в телефоните на Huawei. А производството на последните ще бъде сериозно затруднено. "Ако Huawei не може да получи другите нужни части за своите телефони, тогава можем да приемем, че STMirco ще понесе спад на приходите от 6%", според Liberum.

Европа попадна по средата на ескалиращото напрежение между САЩ и Китай, като държавите от съюза са принудени да балансират връзките си с важен съюзник в областта на националната сигурност и голям търговски партньор. Великобритания реши да забрани използването на оборудване от Huawei в бъдещата безжична инфраструктура след натиск от Вашингтон.

Австрийската AMS не се нуждае от американски софтуер или оборудване, за да произвежда своите продукти. Но американските ограничения ще имат въздействие върху команията, "ако Huawei не може да продава телефони", казва анализтор на JP Morgan.

Европейските производители се изправят и пред още по-голяма заплаха ако Китай реши да отвърне на удара на САЩ, като се прицели към един от най-големите им клиенти, Apple Inc.

"Европейската индустрия има по-голяма експозиция към Apple, отколкото към Huawei", посочва Дан Ридсдейл, директор на TMT. "Ако Apple загуби пазарен дял в Китай, това ще се пренесе върху доставчиците".

Атаката на Вашингтон срещу Huawei поставя под въпрос плановете на Европа за 5G

Атаката на Вашингтон срещу Huawei поставя под въпрос плановете на Европа за 5G

Несигурността около бъдещето на китайската компания ще увеличи разходите и ще забави внедряването на технологията