Министърът на здравеопазването на Франция  Марисол Турен у подготвила поправка към закон, с която от есента се забранява продажбата на територията на страната на няколко марки цигари. Според министърът, самите им названия, подбуждали хората да пушат.

По информация на Le Figaro в този списък влизат култовите френски марки Gitanes, Gauloises, създадени през 1910 г., а така също американските "икони" за пушачите Lucky Strike Marlboro Gold, Vogue, News, Fortuna.

Действително десетилетия наред тези знакови цигари се отъждествяват с определени човешки типажи и начин живот, налагани от рекламите, филмите и телевизията.

Както пише френското издание, „заради сериозността на ситуацията” шефовете на най-големите производители на цигари - Seita, Philip Morris, British American Tobacco и JTI вече са изпратили писмо до премиера на страната Мануел Валс с молба за среща. Копие от писмото е дадено на  френския президент Франсоа Оланд и още трима министри.

Френските власти непрекъснато през последните години  непрекъснато затягат правилата за продажба на цигари в страната. От май действа закон, според който всички цигари на територията на Франция се продават в бели кутии и пакети без логото на компанията и с големи фотографии за уврежданията, причинявани от пушенето.