Най-големите производители на полупроводници в света са изправени пред растяща заплаха: най-големите им клиенти създават сами чипове, съобразени с нуждите им в областта на облачните услуги и изкуствения интелект, пише The Wall Street Journal.

Производството на чипове отдавна е доминирано от големи компании като Intel, AMD и Nvidia. Сега обаче Amazon, Microsoft и Google навлизат в играта, търсейки по-висока производителност и по-ниски цени, променяйки баланса в индустрията, което ще накара традиционните производители да отговорят, като започнат да изграждат по-специализирани чипове за основните си клиенти.

В петък Bloomberg съобщи, че Microsoft работи по собствен дизайн на процесори, които да използва в сървърните машини, върху които са изградени облачните услуги на компанията. Технологичният гигант ще използва променен дизайн, създаден от британската компания Arm.

Разработчикът на операционната система Windows обмисля и собствен чип за компютрите си Surface. Новината потопи акциите на Intel, които загубиха 6,3% от стойността си за ден. От началото на годината те губят 21%, а ударът от Microsoft следва изключително успешните собствени чипове, които с Apple замени Intel в лаптопите MacBook.

AMD, вторият най-голям производител на чипове за компютри и лаптопи, тази година е по-добра позиция, след като успя да се завърне на пазара на сървърни машини.

Процесорите Xeon, които в момента захранват сървърите в сърцето на корпоративните мрежи, е най-печелившият източник на приходи за Intel. Американската компания все още държи 90% от този пазар, а някои от процесорите от този вид струват колкото автомобил.

Корпоративните клиенти като Microsoft обаче все по-често търсят алтернативни, а сред най-големите им притеснения са разходите за ток. В същото време Arm-базираните чипове са далеч по-енергоефективни.

По-рано този месец Amazon също представи нов чип, който обещава да ускори обработката на данни за изкуствения интелект на компанията. Е-търговецът, който е и сред най-успешните компании в облачната индустрия чрез Amazon Web Services, вече създаде и собствен дизайн на процесори за това подразделение.

Amazon, Google и Microsoft управляват милиони сървъри по света и дори на пръв поглед минимално подобрение в производителността или в енергоефективността може да има значителен ефект.