Да стане първият климатично неутрален континент: тази цел си е поставила Европа с намерение да я осъществи до 2050 г. с помощта на Европейската зелена сделка. В областта на потребителската защита тази амбиция е отразена в конкретни инициативи. В ход са и редица национални и местни дейности за повече еко защита и устойчивост. Някои се простират извън европейското законодателство или следват иновативни подходи.

Практични примери от различни точки в ЕС

Австрия се бори срещу тонове електронни отпадъци с ваучери за ремонт, които покриват до 200 € от стойността му. Потребителите във Франция също са насърчавани да предпочетат поправка - вместо замяна с нов артикул. Много разпространени са магазините за употребявани стоки в Белгия, където всеки може да остави старите си мебели, а друг - да ги купи на изгодна цена. В България също е възможно потребителят да даде носените си дрехи за рециклиране или повторна употреба - в магазини на международни вериги за облекло или в контейнерите на БЧК.

В Словения неправителствена организация дава на потребителите възможност да участват в ремонта и ги учи на правилна поддръжка, а произвежда и нови продукти от вече съществуващи. Годни за употреба електроника и дрехи често биват изхвърляни в Германия, с поправка в местния закон за кръгова икономика, страната се надява да спре свръхпроизводството, разрушаването на стоки и ненужните връщания. Няколко бензиностанции и вериги магазини в Латвия насърчават потребителят да носи свой съд за многократна употреба при покупка на кафе. В Чехия е все по-често срещана практиката хранителните продукти да се опаковат в кутия на клиента. Онлайн супермаркет в Нидерландия дава възможност на клиентите да получат поръчката си в стъклени съдове, които могат да бъдат върнати за почистване и повторно ползване. От 2015 г. Дания бори изхвърлянето на храна с мобилна апликация. Ресторантите и магазините публикуват списък с непродадените хранителни продукти, а клиентите могат да проверят какво се предлага наблизо и да напазаруват разумно. Практика, носеща полза едновременно на всички - потребители, ресторанти и околна среда. В Малта от началото на април ще е възможно връщането на бутилки за еднократна употреба срещу възстановяване на депозит от 0,10 евро при покупка на безалкохолни напитки или бира в стъклени или метални опаковки. Машини за рециклиране са монтирани пред норвежките супермаркети - така при покупка на бутилирана напитка клиентът получава депозита си обратно. Двойно по-ниско биват облагани ремонтните дейности, свързани с велосипеди, обувки, кожени изделия, дрехи и битов лен в Швеция. В Кипър пък са популяризирани финансови стимули за покупка на ново колело и поддръжката или ремонта му. Ако посетите Люксембург, ще ви предложат безплатен обществен транспорт, за да повишат познанията за екологичната мобилност. Хърватска онлайн платформа популяризира обмяната на информация за доставката и търсенето на остатъчни продукти от производствени или рециклиращи процеси, а целта на проекта е да бъдат намалени отпадъците. Достъп до добри устойчиви практики, следвани от фирми, училища, кметства и стартъпи в Италия предлага местна платформа, а чрез нея потребителите са насърчавани да правят информиран избор при покупка. Португалия субсидира дейностите с цел енергийно ефективни домове - изолации, устойчиво отопление или ремонт на дограма. Полско архитектурно студио пък е разработило проект за мобилен хотел, изграден от ... изотермален хладилен камион. Оборудвани да съхраняват и превозват хранителни продукти, този тип камиони могат да осигурят определени температури и да бъдат преобразувани в хотелски стаи.

С какво може всеки да допринесе към устойчивото потребление?

"Подходящото планиране на покупката, независимо от коя част в ЕС, е важно, за да бъдат избегнати скъпоструващи грешки при получаването й", подчертава Соня Спасова, директор на ЕПЦ България. Три съвета, с които всеки потребител може да създаде свои собствени устойчиви практики:

  1. Ако пазарувате онлайн, избирайте доставка на стоката до куриерски офис или до магазин, вместо до дома ви. По този начин колите на куриерските компании пътуват по-малко из града.
  2. Пластмасата в нашите дрехи причинява големи проблеми за околната среда. Когато купувате дрехи, бъдете еко и избирайте органичен памук.
  3. Ако уредът ви се развали, не бързайте да го изхвърляте и купувате нов: проверете при търговеца дали може да се ремонтира или замени.