Индийският износител на софтуерни услуги Infosys обяви откриването на нов ИТ център в София като част от продължаващото си разширяване в Европа. През следващите 4 години компанията планира да разшири работната си сила в страната до 500 служители. Местният екип ще работи по глобални проекти, свързани с дигиталните технологии от следващо поколение, като изкуствен интелект и облачни системи.

Конкретно ще се търсят специалисти по Infosys Cobalt, Cloud Solutions, Infosys Topaz AI & Automation, Data and Insights, IoT, 5G и софтуерно инженерство.

Новият център ще помогне на индийската компанията да разшири вече установените си отношения с европейските сектори на производството, търговията на дребно и финансовите услуги.

"Ще продължим да разширяваме присъствието си в Европа. България е известна с изключителните си IT специалисти и ние сме ентусиазирани да създадем екип, който да отговаря на нуждите на следващото поколение умения и технологични решения", коментира Динеш Рао - изпълнителен вицепрезидент и ръководител Доставки в Infosys.

ИТ центърът в София ще служи и като иновационен хъб за разрастване на екипите в областта на цифровите, аналитичните, системните приложения и продуктите за обработка на данни (SAP) и облачните технологии.

Снимка 564366

Източник: iStock

Индийската индустрия за аутсорсинг започна с предлагането на евтини бекофис решения на някои от най-големите корпорации в света. Значението ѝ с времето нарасна, а сега тя залага на възхода на големите данни, изкуствения интелект и машинното обучение, за да стимулира дигиталната трансформация на бизнеса и да печели по-високи маржове.

Infosys е основана през 1981 година. Компанията обслужва клиенти в 56 държави с работна сила от над 300 000 души. Компанията стъпи на борсата през 1993 година, а днес е вторият по големина износител на софтуерни услуги в Индия. Гигантът, заедно с Tata Consultancy, са лидери на местния пазар, оценяван на около $250 милиарда.

Компанията изпълнява около 80 проекта за генеративен изкуствен интелект, една от най-горещите технологии в последно време.

На този фон ИТ индустрията отчита тенденция към спад на глобалните разходи за технологии. Това накара и Infosys да понижи прогнозите си за финансовата година, приключваща през март 2024 година. Индийската компания обяви, че очаква увеличение на приходите с 1 до 2.5%, което би било най-бавният темп от шест години насам. Анализаторите очакваха средно 5% ръст.

Световната ИТ индустрия има нужда от нови служители: ето кои са най-добре платените

Световната ИТ индустрия има нужда от нови служители: ето кои са най-добре платените

Над половината от мениджърите у нас искат увеличение на екипите си

Световната ИТ индустрия има нужда от нови служители

Както Money.bg писа, над половината от ИТ мениджърите в България очакват увеличение на екипите си догодина. Това стана ясно от глобалното проучване на технологичните тенденции на Equinix за 2023 година. 52% от лидерите в ИТ индустрията у нас изразяват готовност да увеличат своите екипи през следващите 12 месеца. 24 на сто от тях очакват ръст на екипите с между 10% и 25%.

Проучването обобщава мненията на 2 900 души, вземащи решения в областта на ИТ в различни организации в Северна и Южна Америка, Азиатско-Тихоокеанския регион и ЕМЕА, включително и България, относно предизвикателствата и възможностите, които те срещат при внедряване на иновативни технологични стратегии в сложния икономически и геополитически климат.

Основни резултати от проучването за България:

  • 52% от мениджърите в ИТ сектора у нас са увеличили екипите си през последните 2 години и имат нужда от още нови кадри
  • 5% от мениджърите в ИТ сектора очакват намаление на екипите си
  • Достапът до висококвалифицирани кадри е от критическо значение

Заплатите в българския ИТ сектор

От 800 лв. до 20 000 лв., какви са нетните заплати в IT индустрията разкрива специализираният сайт Dev.bg. Платформата публикува агрегираните данни за нивата на възнаграждение в бранша, които са изчислени на база обявените със заплата работни позиции от над 1300 компании в сектора.

Данните ясно показват, че засилващото се търсене и ограничено предлагане на DevOps професионалисти е отразено и в нивата на заплащане. В зависимост от опита им тези IT специалисти получават между 5195 лв. и 13 000 лв. месечна нетна заплата

В топ 3 сфери по размер на нетната заплата влизат още Mobile development, с възнаграждения в диапазона от 5041 лв. до 10 000 лв. (нето) и C/C++/Embedded ролите със заплати от 4857 лв., достигащи с натрупаването на опит до 11 000 лева.

От 800 лв. до 20 000 лв. месечно: Какви са реалните заплати на IT специалистите в България през 2023-а?

От 800 лв. до 20 000 лв. месечно: Какви са реалните заплати на IT специалистите в България през 2023-а?

Най-ниските и най-високите заплати през годината