Китайската технологична компания Gotion инвестира $2 милиарда за нов завод за производство на литиево-йонни батерии за електромобили в САЩ. Фабриката ще бъде изградена в Мантено, Илинойс и ще създаде около 2600 нови работни места, предава Reuters. Компанията ще успее да се класира за данъчни облекчения на обща стойност от $213 милиона за 30 години и ще получи $125 милиона финансиране чрез насърчителния пакет Reimagining Energy and Vehicles на Илинойс.

След като бъде завършено, съоръжението в Мантено се очаква да произвежда 10 гигаватчаса (ГВтч) литиево-йонни батерийни пакети и 40 ГВтч литиево-йонни батерийни клетки, става ясно още от изявлението на щатските власти. Очаква се заводът да започне производство през 2024 година.

Председателят на Gotion Ли Джън коментира, че технологията за батерии на технологичната компания ще помогне за стимулиране на електрическата мобилност в Северна Америка и икономическия и търговски обмен между САЩ и Китай. 

 Volkswagen си взе короната от Tesla при продажбите на електромобили в Германия

Volkswagen си взе короната от Tesla при продажбите на електромобили в Германия

Продажбите на електромобили се увеличиха като цяло, но те остават остават доста под тези на газови и дизелови модели.

Връзките на Gotion с VW

Успешното навлизане на Gotion в САЩ е свързано с връзките на китайската компания с германската автомобилна група Volkswagen, която е неин акционер. През декември 2021 година Volkswagen China увеличи дела си в Gotion до 26,47%, което направи германската компания най-големия акционер в концерна.

Това не е първият опит на Gotion да навлезе на американския пазар. Преди време компанията обяви проект на стойност $2,4 милиарда за производство на материали за батерии в Мичиган, който трябва да бъде въведен в експлоатация през 2025 година.

САЩ ще инвестират над $15 милиарда в производството на електрически автомобили

На фона на новината за китайската инвестиция в завода за литиево-йонни батерии Министерството на енергетиката на САЩ обяви нов план за осигуряване на автомобилните фабрики със средствата, от които се нуждаят, за да преобразуват производството си в електрически превозни средства. Програмата Domestic Conversion Grant Program предвижда инвестиции от $15,5 милиарда.

Новата "Програма за безвъзмездни средства за вътрешно преобразуване" е компонент, предвиден от известния Закон за намаляване на инфлацията (IRA), приет от американския Конгрес миналата година и който има за цел да "защити националните интереси на САЩ".

Законът планира да се отделят повече от $400 милиарда за насърчаване на чисти енергии.