Намаляващите доставки на руски газ са заплаха за огромния производствен център на BASF в Лудвигсхафен - най-големият интегриран химически комплекс в света, който се състои от около 200 завода, пише The Wall Street Journal.

Заплахата не е само за BASF и нейните 39 000 служители в Германия. Тъй като BASF и други химически компании се намират в началото на повечето индустриални вериги за доставки, тяхното прекъсване ще отекне далеч отвъд сектора, заплашвайки европейската икономика в момент на висока инфлация и забавяне на растежа. Намаляването на производството на амоняк на BASF, ключова съставка в торовете, може да изостри нарастващата продоволствена криза в света, смятат анализатори.

Ще се изправи ли Германия пред рецесия в хода на газовата криза

Ще се изправи ли най-голямата европейска икономика пред рецесия в хода на газовата криза

ЕС разчиташе на Русия за цели 40% от нуждите си от газ преди войната

"Спирането на производството тук би било огромна задача", казва Петер Вестерхайде, главен икономист на BASF, цитиран от Expert.bg.

"Никога досега не сме се сблъсквали с подобна ситуация. Трудно е да си я представим", признава той.

Преди дни министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че Германия е подложена на руска газова атака, защото намаляването на доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" е "икономическа атака" срещу страната. 

Припомняме, че от руския газов гигант "Газпром" заявиха, че ще намалят доставките на гориво за Германия по тръбопровода поради забавени ремонти, а германското правителство нарече решението чисто "политическо".

Германия е подложена на икономическа "руска газова атака"

Най-голямата икономика в Европа е подложена на икономическа "руска газова атака"

Това заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек

Както Money.bg вече писа, в резултат на намаленото газоподаване Германия, Нидерландия и Австрия решиха да възобновят работата на спрените въглищни електроцентрали, за да ограничат потреблението си на газ.