Как производителите на автомобили понижиха цената на платината

Как производителите на автомобили понижиха цената на платината

До края на 2021 г. цените на платината ще продължат да се колебаят на сегашното ниво - около 1000 долара за унция

Глобалният недостиг на платина през 2023 г. ще бъде по-голям от очакваното поради силното индустриално търсене. Това се посочва в тримесечния доклад на Световния съвет за платинени инвестиции (WPIC), публикуван в сряда.

Липсата на доставки може да продължи няколко години, каза Тревър Реймънд, ръководител на WPIC. "Очакваният недостиг на предлагане ще замени двугодишен голям излишък", каза той.

"Прогнозираният недостиг на предлагане няма да бъде еднократен... като се имат предвид продължаващите проблеми с веригата за доставки и перспективата за нарастващо търсене,... недостигът на предлагане може да продължи няколко години", добави Реймънд, цитиран от Прайм.

Прогнозират недостиг през 2023-а на платина, която сега е в излишък

Прогнозират недостиг през 2023-а на този благороден метал, който сега е в излишък

Металът се използва при производството на конвертори за автомобили, за бижута и индустриални продукти

Търсенето на платина, която също се използва в автомобилните каталитични конвертори и бижута, може да нарасне с 24% тази година. Факт е, че някои представители на автомобилния сектор заменят паладия с по-евтината платина. Освен това се наблюдава увеличение на търсенето на платинени кюлчета и монети, отбелязват от WPIC.

Като се имат предвид рисковете от прекъсвания на електрозахранването и прекъсвания на веригата за доставки, глобалното предлагане може да нарасне само с 3% през 2023 година. В резултат на това дефицитът на световния пазар на платина ще бъде 556 000 унции, в сравнение с 303 000 унции, очаквани по-рано, добави WPIC.

В Южна Африка проблемите с електроснабдяването нарастват, а в Русия има известни трудности в процеса на добив на платина поради санкции. Всичко това крие рискове за глобалното предлагане, каза WPIC, цитирайки данни на Metals Focus.

В доклада си WPIC не взема предвид целия обем на вноса на платина в Китай, който според агенцията значително надвишава очевидното търсене от 2021 година.

Според WPIC е малко вероятно Пекин да изнася вносен метал на западните пазари поради вътрешни ограничения за износ и съответно няма да помогне за облекчаване на глобалния недостиг на доставки през 2023 година.