Сериозен недостиг на платина може да бъде регистриран през 2023 г., пише Reuters, позовавайки се на прогнозата на Световния съвет по инвестиции на пазара на платина (WPIC).

Платината, спадаща към благородните метали, се използва при производството на каталитични конвертори за автомобили, също и за бижута и индустриални продукти. Експертите прогнозират, че търсенето на този метал през 2023 г. ще нарасне с 19% до 7,77 милиона унции, което е най-високото ниво от 2020 година.

Как производителите на автомобили понижиха цената на платината

Как производителите на автомобили понижиха цената на платината

До края на 2021 г. цените на платината ще продължат да се колебаят на сегашното ниво - около 1000 долара за унция

Прекъсванията на електрозахранването и работата по поддръжката на предприятията за добив на платина в Южна Африка - най-големият производител на този метал - ще доведат до ограничения в предлагането, смятат от WPIC.

Дефицитът на международните пазари на платина през следващата година може да стигне 303 000 унции, уточняват експертите от WPIC.

През тази година обаче се наблюдава известно свръхпредлагане. А търсенето стимулира автомобилната индустрия - за да спестят пари, производителите заменят паладия с по-евтината платина.

Дефицит се прогнозира и за още един метал. Глобалното търсене на сребро през тази година се очаква да нарасне с 16% до 1,21 милиарда унции. В резултат на това, дефицитът е възможно да стане рекорден за няколко десетилетия, прогнозират от The Silver Institute.

Какво води до невиждания от десетилетия дефицит на сребро в света

Какво води до невиждания от десетилетия дефицит на сребро в света

Благодордният метал не е бил в сегашната си позиция доста отдавна