Японската автомобилна компания Nissan Motor заведе международно арбитражно дело срещу Индия, искайки повече от 770 млн. долара в спор за неплатени държавни стимули, според източници и документи на Reuters.

Компанията е уведомила премиера Нарендра Моди, че желае да получи обещаните отстъпки от правителството на южния щат Тамил Наду, които са част от споразумение от 2008 г. за строежа на автомобилен завод на Nissan в столицата на щата - Ченай.

За 7 години Nissan и Renault са инвестирали 61 млрд. рупии (946 млн. долара), създавайки завод с годишен производствен капацитет от 480 000 превозни средства, което им дава право да получат стимулите през 2015 г.

Искът е за 29 млрд. рупии (450 000 долара) неплатени стимули и още 21 млрд. рупии (326 000 долара) нанесени щети, плюс лихви и други разходи.

Местните власти са пренебрегнали многократните искания на компанията да получи дължимото, а дори личната молба на ръководителя й Карлос Гон за намеса на Моди не е дала резултат.

Служители от различни индийски министерства неколкократно са уверявали Nissan, че ще платят, убеждавайки автопроизводителя да не предявява съдебно дело. През лятото компанията постави ултиматум на Индия за назначаване на арбитър, а първото заседание на арбитража ще е в средата на декември.

Nissan е "ангажиран да работи с правителството на Индия за решение" на казуса. Правителството също се надява да разреши спора и да не се стига до международен арбитраж.

"Няма никакво несъответствие по отношение на дължимата сума и ние полагаме големи усилия, за да решим проблема", заявява старши служител от щатските власти.

Делото, заведено срещу Индия, за предполагаеми нарушения на Споразумението за цялостно икономическо партньорство с Япония, е последното поредица от международни арбитражни производства срещу държавата от страна на инвеститорите.

Срещу нея има над 20 дела, свързани с въпроси, вариращи от ретроспективно данъчно облагане до спорове за плащания.

Спорът между Nissan и правителството на Тамил Наду показва и предизвикателствата, пред които са изправени компаниите в Индия, и как местните спорове биха могли да подкопаят усилията на правителството на Моди да привлече чуждестранни инвестиции и да създаде нови работни места.