Онлайн продажбите в Съединените американски щати тази година ще се увеличат с 11,7% и ще достигнат 1,05 трилиона долара, прогнозират от FTI Consulting.

По-рано консултантската фирма очакваше границата от 1 трилион долара да бъде надмината едва през 2025 г., отбелязва MarketWatch.

Обемите на електронната търговия се повишиха значително по време на пандемията от COVID-19 и навиците за онлайн пазаруване на купувачите вероятно ще продължат. Инфлационната среда и други фактори обаче могат да имат възпиращ ефект в близкото бъдеще, смятат експертите.

"Онлайн продажбите през последните 2 години се дължат на необходимостта - да се пазарува от вкъщи поради условията на живот и работа и по-високите дискреционни доходи. Но с времето това ще се промени ", каза ръководителят на FTI за търговия на дребно и потребителски продукти Джей Ди Вичсер.

Той отбелязва, че инфлационният натиск ще доведе до съкращения на разходите през втората половина на тази година, тъй като те се превръщат в основен източник на стрес за потребителите, които не знаят колко дълго ще продължи тази ситуация.

FTI Consulting прогнозира, че онлайн продажбите в страната ще достигнат 2 трилиона долара до 2030 година.