Платформата за платено съдържание OnlyFans вече се нарежда сред най-големите играчи в дигиталния бизнес - годишният ѝ отчет показва, че приходите са се увеличили до над 1 млрд. долара през 2022 г., а печалбата преди данъци е скочила до 525 млн. долара.

Контекст: OnlyFans придоби световна известност заради съдържанието си за възрастни, но концепцията на сайта реално е съвместима с всякакви жанрове и дейности - той просто дава възможност на създателите на съдържание да го качват и да му поставят определена цена. Платформата, която среща търсещите с предлагащите, събира 20% от всяка транзакция.

Това се оказа изключително добър модел за авторите и любителите на еротиката и порнографията, тъй като се прескачат неизгодните договори с големите студиа.

Facebook умира? Кажете го на неговите 3 млрд. активни потребители

Facebook умира? Кажете го на неговите 3 млрд. активни потребители

Флагманската социална мрежа на Meta продължава да расте, макар и слабо

В един момент OnlyFans опитаха да се разграничат от 18+ съдържанието, но след мощна негативна реакция от потребителите си се отказаха от тази промяна. В момента платформата предлага и канали по интереси, като например готвене, фитнес и т.н., както и безплатно оригинално съдържание (подходящо за всички възрасти), което се намира на отделен сайт.

Детайли: Само в рамките на година - от 2021 г. до 2022 г., създателите на съдържание за OnlyFans са увеличили броя си с 47% до почти 3,2 млн.

Техните регистрирани фенове са се увеличили с 27% до 238,8 млн. души.

През OnlyFans са минали транзакции за 5,6 млрд. долара, което е сериозно увеличение на годишна база, т.е. около 15 млн. долара дневно. Приходите и печалбата също растат.

Ограниченото споделяне на пароли в Netflix доведе до милиони нови потребители

Ограниченото споделяне на пароли в Netflix доведе до милиони нови потребители

Регистрациите в стрийминг платформата са повече от очакваното

От друга страна: Не всичко е розово както в каталога на OnlyFans, така и в реалната ситуация около платформата.

Ако погледнем броя на създателите на съдържание и плащанията, става ясно, че средният годишен доход е едва 1750 долара. Всъщност, той може да е и доста по-малко - тъй като най-популярните потребители печелят значително повече даже на ден. Според различни неофициални статистики едва 10-ина процента от активните в OnlyFans може да се каже, че "работят" в платформата.

В отчета се посочва и един от екзистенциалните рискове за нея - ако оставим за момент XXX нишата, то при останалите видове съдържание няма никакъв принципен проблем и конкурентните платформи да започнат да предлагат подобни функционалности.