Услугата за споделено настаняване Airbnb не се нуждае от лиценз като агент за недвижими имоти, за да оперира във Франция. Това постанови Съдът на ЕС.

Френската туристическа асоциация се оплаква, че Airbnb не спазва френските закони за собственост и е нелоялен конкурент. Ако съдът се беше произнесъл по друг начин, това щеше да послужи като прецедент и за други регулатори на ЕС, пише BBC.

Решението на Съда се основава на неговата увереност, че Airbnb е "услуга на информационното общество", а не брокер на имоти.

Съдиите също направиха разграничение между Airbnb и Uber въз основа на това какъв контрол има приложението за резервации върху транзакции по неговото обслужване.

Какъв беше случаят?

Airbnb е проектиран така, че да позволява на хората да отдават под наем стаи или цели имоти на туристи в краткосрочен план.

Асоциацията за професионален туризъм и настаняване във Франция се оплака, че Airbnb действа като агенция за недвижими имоти, а няма лиценз за такава.

Airbnb пък твърди, че е защитен от законите на ЕС за електронната търговия.

До какви изводи стигна съдът?

Съдът на ЕС заяви, че Airbnb е "услуга на информационното общество", а не агент за недвижими имоти, защото:

  • Платформата на Airbnb не е била просто "спомагателна" или допълнителна услуга за по-широк бизнес с имоти;
  • Собствениците на имоти имат възможност да предложат домовете си под наем и по други канали;
  • Airbnb не задава или ограничава наема, начислен от собствениците на жилища.

Освен това Съдът заяви, че френските власти не са информирали Европейската комисия за съществуващ противоречив закон, когато се подготвя директивата на ЕС за електронната търговия. Това може да постави Франция в неизгодна позиция - неизпълнението на задължението към ЕК може да се използва като защита в бъдещи съдебни казуси.

Платформата за споделено настаняване Airbnb вече има и българска версия

Платформата за споделено настаняване Airbnb вече има и българска версия

Платформата поддържа 62 езика, говорими от над 4 милиарда души

Защо Airbnb е различен от Uber?

През декември 2017 година Съдът на ЕС постанови, че компанията за споделяно пътуване Uber е таксиметрова фирма, а не просто "услуга на информационното общество".

Според тълкуванието делото срещу Airbnb е различно от това за Uber, защото не може да се установи, че Airbnb има "решаващо влияние" върху помещенията, предлагани на неговата платформа.

Airbnb не определя цената на наема, начислена за имот, и позволява на клиентите да избират кой дом да наемат, а Uber определя тарифата за пътувания в своето приложение и назначава на всеки пътник шофьор.

Airbnb в България

В България платформата е поставена в друг казус - фокусът не е върху нейните характеристики, а върху печалбата на хората, отдаващи жилищата краткосрочно. Вчера на второ четене българските законодатели решиха да наложа данък на собствениците на имоти в платформата на Airbnb и Booking. Според текстовете от 2020 година местата за настаняване, предлагащи до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, ще трябва да заплащат патентен данък в границите от 25 до 250 лева за стая.

Депутатите решиха, че онлайн платформи като Booking и Airbnb се задължават да предлагат "категоризирани" или "регистрирани" обекти за краткосрочно настаняване. Регистрацията на местата за временно настаняване ще се извършва от кметовете на общини или от оправомощени от тях длъжностни лица. Онлайн платформите ще бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани места за настаняване.

Поправките бяха бурни дискутирани, още преди да бъдат приети на първо четене.

Какви са приходите на отдаваните в AirBNB апартаменти в София?

Какви са приходите на отдаваните в AirBNB апартаменти в София?

Общият им брой в платформата е 2 775

С окончателното приемане на текстовете всъщност всички, които предлагат една стая за краткосрочно отдаване под наем, се приравняват с хотелите. Те не са длъжни да се категоризират, а само да се регистрират, което обаче също е проблем, защото към момента не съществува онлайн платформа за такава регистрация.

Очакванията са решението на парламента да повлияе негативно на хората, отдаващи стаи под наем, както и да се наблюдава спад на предлагането. Пpeдcтaвитeлитe нa cтapтъп ĸoмпaниитe в Бългapия изĸaзвaт cилнa зaгpижeнocт.

"Taĸa нaпpaвeнитe пpeдлoжeния зa пpoмянa нa зaĸoнa щe дoвeдaт дo oгpaничaвaнe нa тypиcтичecĸитe ycлyги и нepaвнoпocтaвeнocт нa paзличнитe дocтaвчици нa тaĸивa. Ocнoвeн пpoблeм в тoвa oтнoшeниe e пpoцeдypaтa пo cepтифиĸaция нa тypиcтичecĸитe oбeĸти. Πpoцeдypaтa пo ĸaтeгopизaция e тpoмaвa, нeдигитaлизиpaнa и cвъpзaнa c мнoжecтвo дoĸyмeнтaция, ĸoeтo зaтpyднявa и caмитe oтгoвopни ĸoмиcии нa мecтнo нивo", ĸaзвaт тe.

Според Бългapcĸaтa cтapтъп acoциaция ВЕЅСО "предвидените oгpaничeния и дopи cпиpaнe нa paбoтaтa нa глoбaлни плaтoфpми, ca нeдeмoĸpaтични. Зaлoжeнитe мexaнизми зa ĸoнтpoл пpexвъpлят oтгoвopнocттa oт ĸoмпeтeнтнитe бългapcĸи opгaни (Mиниcтepcтвo нa тypизмa и KЗΠ) ĸъм eлeĸтpoннитe плaтфopми".

В края на ноември ВЕЅСО изнесе данни, че в София има 2 775 aĸтивнитe жилищa, ĸoитo ce oтдaвaт ĸpaтĸocpoчнo пoд нaeм в Аіrbnb. Cpeдният мeceчeн пpиxoд oт eдин имoт ce paвнявa нa €460, a cpeдният гoдишeн oбopoт oт вcичĸи жилищa дocтигa €1 276 500. Cпopeд acoциaциятa Coфия гeнepиpa oĸoлo eднa тpeтa oт oбopoтa нa Аіrbnb в цялaтa cтpaнa, ĸoйтo e oĸoлo €3,8 милиoнa годишно.

Платформата за споделено настаняване Airbnb вече има и българска версия

Платформата за споделено настаняване Airbnb вече има и българска версия

Платформата поддържа 62 езика, говорими от над 4 милиарда души