Австрийската компания Palfinger, която има Глобален бизнес център за услуги в София, започна строителството на фабрика за машинни части в сръбския град Ниш. Инвестицията в новото производство е в размер на €35, 5 милиона, предават сръбските медии.

Гигантът ще разкрие и 375 нови работни места

Palfinger е международна компания за технологии и машиностроене, водещ световен доставчик на иновативни решения за кранове и съоръжения за повдигане. В световен мащаб тя има над 12 000 служители, 34 локации и световна мрежа за продажби и обслужване от около 5 000 сервизни точки.

В България дружеството присъства от 20 години като има два завода - в Тенево и Червен бряг.

Palfinger откри свой офис за бизнес услуги в София

Гигант в машиностроенето откри свой офис за бизнес услуги в София

В центъра вече работят 41 души, а компанията планира да ги увеличи

След преговори с правителството на Сърбия, Агенцията за развитие и град Ниш получиха държавна земя от около 70 декара, разположена в непосредствена близост до австрийската фабрика Zumtobel. Именно на това място ще бъде построена най-новата фабрика на австрийската компания в Европа.

Планът е производството в Ниш да започне през 2024 година, когато трябва да приключи първата фаза от строителството. До завършването на фабриката през 2027 година компанията е обявила около 375 нови работни места.

"С новата фабрика в Ниш ние разширяваме капацитета си и осигуряваме оптимално използване на всички останали производствени локации в Европа", заяви изпълнителният директор на Palfinger Андреас Клаузер, цитиран от eKapija.

Според компанията, благодарение на квалифицираната работна сила, стратегическото местоположение и икономическата подкрепа за развитие, Ниш е идеалното производствено място за Palfinger.

Австрийската Palfinger и китайската Yusei Machinery инвестират общо €55 милиона в заводи в Ниш

Инвестиции за €55 милиона във фабрики на 130 км от София разкриват 675 нови работни места

Във фабриките ще се произвеждат различни компоненти