Водещата независима европейска аналитична агенция Strategie Grains Strategie Grains в края на миналата седмица редуцира оценките си за тазгодишните реколти от пшеница, ечемик и царевица в Европейския съюз поради неблагоприятни агрометеорологични условия, най-вече сухото време в Испания и Северна Европа, пише sinor.bg.

Експертите коментират, че въпреки влошените перспективи оценките за добива от пшеница и царевица в Евросъюза все още показват увеличение спрямо резултата за текущата 2022/23 маркетингова година, но при ечемика се очертава спад.

Прогнозата си за добива от мека пшеница в ЕС през 2023/24 г. е намалена с 1,3 милиона тона в сравнение с майските данни - до 128,7 млн.тона, което все пак с 3,6 млн.тона повече в сравнение с 2022/23 година.

Прогнозата за производството на царевица в ЕС е намалена от 62,1 млн.тона до 61,2 милиона тона поради забавяне на сеитбата в Испания, Полша и Северна Франция. Все пак и този редуциран обем представлява увеличение на добива с близо 17 на сто (9 млн.т), в сравнение с неблагоприятната за производството на царевица в Европа 2022 г.

Прогнозата за реколтата от ечемик е намалена с 2 млн. тона до 47,9 млн. тона (-3,3 млн. т в сравнение с 2022/23 г.) поради очакваното намаляване на производството на пролетните сортове - до 19,2 млн. тона (спад с 4,3 млн. т на годишна база).

Анализатори от FranceAgriMer също са обезпокоени от възможното влошаване на пролетните култури във Франция, по-специално при царевицата и слънчогледа, и перспективата за намаляване на добивите заради тежката суша в страната, предаде Ройтерс.