Германският автомобилен концерн Volkswagen през третото тримесечие на тази година е получил чиста печалба в размер на 2,34 млрд. евро при загуба за същия период на миналата година от 1,67 млрд. евро.

За тримесечието оперативната печалба спада с 4,9% - до €3,31 млрд, а приходите от продажби са нараснали с 1% - до 52 милиарда евро, съобщават от компанията.

За деветте месеца на тази година чистата печалба на концерна се е повишила на годишна база с 48,2% - до 5,91 млрд. евро, операционната печалба е скочила 2,6 пъти - до 8,65 млрд. евро. Но като цяло приходите на компанията за този период са спаднали макар и само с 0,2% до 159,93 млрд.евро.

"Данните за първите три тримесечия отразяват силните позиции на отделните марки в състава на концерна Volkswagen, отбеляза неговият шеф Матиас Мюлер. Последните резултати доказват, че групата Volkswagen работи на пълна мощност, независимо от натиска върху на нас от различни страни".

Независимо от сериозните проблеми и последствията от дизеловия скандал, Volkswagen, както и преди, се намира на здрави финансови позиции, допълва главния финансов директор на компанията Франк Уитерън.

В средата на миналия септември Volkswagen се оказа в центъра на "дизелгейт", след като бе обвинен от властите в САЩ за манипулиране на данните за отделяните вредни емисии. Отзовани бяха близо половин милиона автомобили от марките Volkswagen и Audi. Към разследването на скандала с е присъединиха и други страни. Тази есен американски съд постанови концерна да заплати на собствениците и държавата глоба от 14,7 млрд долара.

В разгара на скандала компанията загуби 25 милиарда долара от пазарната си капитализация. Уволнени бяха топ мениджъри, в оставка излезе шефът на концерна Мартин Винтеркорн, който бе сменен от генералния директор на Porsche, Матиас Мюлер.