Спот цените на газа във Европа във вторник се повишиха с 18% наведнъж, уверено пробивайки границата от $ 300 за хиляда кубически метра. Стойността на горивото на Стария континент става все по-висока от ден на ден с оглед на безумното ценово рали в Азия.

Цената на газа в холандския хъб TTF (договор за ден напред) за доставка в сряда се повиши до 335 долара за хиляда кубически метра след предишния пик от 284 долара за доставка във вторник.

От началото на годината цените на газа са се увеличили с почти 40%. Постигнатият днес стойности са най-високите от 27 септември 2018 година.

Анализаторите на Sberbank Investment Research Андрей Громадин и Анна Котелникова отбелязват, цитирани от interfax.ru:

"Повишаването на цените в Европа е благоприятно за Газпром и НОВАТЕК, тъй като води до по-високи очаквани продажни цени и намаляване на обема на газа в хранилището, като по този начин подобрява пазарните перспективи". ... Според тях Газпром е по-чувствителен към промените в цените в газовите хъбове.

Средната стойност на цените за 2021 г. за TTF (спот котировки през януари и форуърдни договори до края на годината) в момента е 264 долара за хиляда кубически метра. А това е почти 100 долара за хиляда кубически метра повече от определената в консервативния бюджет на Газпром за 2021 г. цена ($170 за хиляда кубически метра).

По-диверсифицираните или по-скоро зависимите от LNG пазари са принудени да плащат по-висока цена за газ от тези, обезпечени с доставки по тръбопроводи. Целият втечнен природен газ на планетата се взема от Североизточна Азия, където текущите цени за спот LNG са четири пъти по-високи от европейските котировки и вече са "пробили" нивото от $1000 за хиляда кубически метра.

Британският пазар, където синьото гориво бе по-евтино от континента през по-голямата част от годината, дава все по-забележима премия на TTF от края на декември. Във вторник цената на газа в британския хъб NBP се повиши до 378 долара за хиляда кубически метра. По-високи цени за NBP бяха само в началото на март 2018 г., когато на фона на продължително студено време цените скочиха с 1227 долара за хиляда кубически метра. Доставките за втечнен природен газ в Обединеното кралство през януари 2021 г. падат с 63% в сравнение с януари 2020 г.

Потокът на газ в европейската тръбопроводна мрежа през терминали за LNG през януари 2021 г. намалява с 49% в сравнение с януари 2020 г. Това ще бъде най-рязък спад през настоящия зимен сезон (през октомври доставките са намалели с 30%, през ноември - с 39%, през декември - с 43%).

Началото на 2021 г. в Европа се оказа много по-студено от 2020 г., а прогнозата за температурата за целия месец е значително по-ниска, отколкото през предходните три много топли зими.

В същото време украинският коридор за доставка на руски газ за Европа остава недостатъчно използван. Газпром може да изпомпва над 150 милиона кубически метра през Украйна през януари на ден. От началото на годината обаче Газпром изпомпва не повече от 124 милиона кубически метра на ден през Украйна. А през декември 2020 г. Газпром е доставял183 милиона кубически метра газ на ден по това трасе.

Студеното време принуждава цяла Европа активно да харчи резервите от газ в подземните хранилища. Нивото на текущите резерви (65,75% въз основа на резултатите от 11 януари) е по-ниско от средното за предходните пет сезона (66,13%).