Продажбите на диаманти растат значително на глобално ниво. В случая обаче става дума за фабрично произведени диаманти, макар че, едва ли бихте забелязали разликата. Изкуствените диаманти изглеждат по същия начин като естествените, единствената забележима разлика е етикетът с цената.

"Резултатът е наистина зашеметяващ", заяви пред CNN Business Едан Голан, независим анализатор на диамантената индустрия.

Данните от март 2023 година до момента показват, че броят на продадените годежни пръстени с изработен диамант е скочил с 63% в сравнение с миналата година, докато броят на продадените годежни пръстени с естествен диамант е намалял с 25% през същия период от време и то само в САЩ. В Европа и Азия данните са сходни.

De Beers инвестира $1 милиард в Ботсвана, на която 90% от износа са диаманти

De Beers инвестира $1 милиард в малка африканска държава, на която 90% от износа са диаманти

Защо се инвестира в най-богатия в света рудник за скъпоценни камъни

Връщайки се с още един месец назад, през февруари миналата година, данните показват, че броят на продадените пръстени с лабораторни диаманти този месец е нараснал още повече, до 80% в сравнение с година по-рано. На този фон броят на годежните пръстени с естествени диаманти е спаднал с 13%.

"Големият страх на индустрията за естествени диаманти е, че потребителите ще започнат да приемат лабораторно отгледани диаманти за покупката на годежни пръстени. Твърде късно, всъщност това вече се случва", коментира експертът.

Нещата се променят

Защо потребителите се насочват все повече към изкуствените диаманти? Цената е най-очевидната причина. Средната цена на дребно на най-популярния еднокаратов кръгъл изкуствен диамант за годежен пръстен през март отвъд океана е била $2318.

"Това е значително по-евтино - до 73% по-евтино от цената на естествен диамант със същия размер, шлифовка и чистота, който би струвал $8740", подчертава Голан.

Освен това, по-ниската цена позволява на двойките да закупят по-голям камък.

"Лабораторният диамант е истински диамант, но може би са били нужни няколко седмици, за да се направи."

Снимка 433655

Източник: iStock

Естествените диаманти са се образували в продължение на периот от 800 милиона до 3 милиарда години и няма безкрайно количество от тях. Това прави естествените диаманти доста по-скъпи и цените вероятно ще се покачат още, тъй като войната, която Русия продължава да води в Украйна затегна веригата за доставки на естествени необработени диаманти.

Санкциите са пряко насочени към гиганта Alrosa, частично притежаван от руското правителство, който правителството на САЩ определи като "най-голямата компания за добив на диаманти в света". Тя притежава 28% от световното производство на диаманти.

"Изкуствените диаманти стават много популярни, тъй като потребителите са все по-наясно с тях", казва Дан Моран, който е трето поколение експерт по диаманти и собственик на базираната в Лос Анджелис бижутерия Concierge Diamonds. По неговите думи типичният купувач на изкуствени диаманти обикновено е по-млад от 40 години и е много съобразен с бюджета.

Добиваните диаманти имат противоречива история, която е свързана с използването на детски труд в някои африкански диамантени мини, както и с продажбите на незаконно търгувани "кървави диаманти", които финансират военни конфликти в редица райони.

По-екологично мислене и етични опасения на по-младите хора относно начина на добив на естествени диаманти е друг ключов фактор, влияещ върху предпочитанията им към нетрадиционни годежни пръстени, според доклад от американския уебсайта за планиране на сватби The Knot.

Все още малък, но нарастващ пазар

Въпреки че пазарният дял на изкуствените диаманти все още е малък, той показва сериозни признаци на растеж. Към момента около 7% от пазара на специални диамантени бижута се държи от изкуствени диаманти, спрямо 3% през 2020 година.

Някои големи търговци на дребно на бижута насочват усилия да направят изкуствените диаманти по-масови. През 2021 година най-голямата компания за бижута в света - Pandora, направи голяма промяна, като обяви, че ще спре да използва добивани диаманти и ще ги замени с лабораторно създадени в своите бижута.

От Pandora се мотивираха с това, че въвеждат промяната като част от усилията за продажба на устойчиви бижута, а също и защото потребителите все повече търсят именно изкуствените диаманти.

Има обаче нещо важно, което трябва да знае всеки, който купува диаманти, създадени в лаборатория - изкуствените диаманти имат значително по-малка стойност при препродажба. Така че, дори вие да не сте в състояние да различите естествен диамант от фабрично произведен, някой с тренирано око ще може.

Удар срещу Москва: Руските диаманти под ембарго в Европа

Удар срещу Москва: Руските диаманти под ембарго в Европа

ЕС ще наложи санкции срещу руския износ на скъпоценните камъни