Развитието на новите технологии създава редица нови индустрии, пълни с отворени работни позиции. Те обикновено са насочени към висококвалифицирани специалисти и предлагат уникалния шанс човек да стане част от нещо ново и нещо все по-важно. И не на последно място - добре платено.

В момента преживяваме истински бум на технологичната индустрия, като по последни данни свободните работни места, свързани с ИТ, са около 13% от всички работни позиции в Европа.

Ето ТОП 3 на най-търсените тази есен:

Дигитален маркетинг

  • Дигиталният маркетинг не е нещо кой знае колко ново, но набира все по-голяма скорост, променя се и става по-платен. Има много начини да влезете в онлайн маркетинга. Половината от този бизнес представлява създаване на съдържание, така че ако имате талант да снимате, да редактирате и да пишете, то отгава вероятно ще можете да създавате и съдържание за клиенти, които искат да покажат своите продукти и услуги. Другата половина от бизнеса е стратегия. Как ще подходите към вашата целева аудитория? Кой контролира комуникацията и социалните медии? Какви методи ще използвате? Почти всяка компания в наши дни има нужда от това, така че се оглеждайте.

App development (Разработка на приложения)

  • Разработването на приложения се харесва все повече на специалистите по софтуер по една или друга причина. Представете си, че има даден технологичен проблем, който се нуждае от решаване и вие можете да го разрешите от своя смартфон или лаптоп. Независимо къде се намирате. Независимо дали става дума за проблем, свързан с някое приложение, което сравнява хранителни стоки в много супермаркети. Или пък трябва да информирате хората за най-добрите футболни коефициенти. Винаги ще има нещо, върху което ще можете да работите. Създаването, тестването и програмирането на приложения, както и разрешаването на технологични проблеми, свързани с тях, е една от най-предпочитаните и добре платени професии напоследък. Най-общо казано това е бизнес, който включва доста креативност и логика, освен познанията по софтуерно инженерство.

Smart tech (Умна технология)

  • Все по-голяма част от световния бизнес свиква да използва смарт технологии за всичко - от плащания до защита на данните. Смарт системите за сигурност отдавна помагат на влизането на служителите в офиса, благодарение на идентификационни номера. Те дават достъп до данни към даден човек, което прави влизането на външни лица почти невъзможно. Безконтактното плащане вече се превърна в норма, именно благодарение на смарт технологиите. Днес, във време на пандемия, около 50 на сто от хората в развитите държави не желаят да докосват банкноти. В момента т. нар. "умна технология" влиза в ежедневна употреба почти навсякъде - от изчисляването на въздействието върху околната среда до получаването на достъп до хотелския минибар. Може би това е и причината за толкова много свободни работни места в този бизнес.
Кои ще са най-добре платените професии в следващото десетилетие?

Кои ще са най-добре платените професии в следващото десетилетие?

И за кои ще се търсят най-много кадри?