Подразделение на Руската държавна корпорация Rostec, която разработва високотехнологична промишлена продукция може да не осъди Boeing. Това е дъщерното дружество на компанията - Avia Capital Service, което е заявило, че е съгласно да се разбере с Boeing за отложена поръчка на 35 самолета 737 MAX само с изплащането на обезщетение, без да се стига до съд, пише Reuters.

Този модел беше заземен навсякъде по света, а авиокомпаниите бяха принудени да анулират многомилионни договори за сделки след катастрофите с Boeing 737 MAX.

По-рано във вторник Rostec заяви, че нейната дъщерна компания е завела дело в Съединените щати, за да отмени поръчката си за 35-те самолета. Avia Capital е дала на производителя на самолети депозит от 35 милиона долара.

От руската компания казват, че първо поръчката е била отложена за октомври тази година, а след това е била насрочена чак за март през 2022 година. Закъснението обаче и платената предварително сума са довели до загуби за Avia Capital.

Boeing планира отново да произвежда модела 737 от 2020-а

Boeing планира отново да произвежда модела 737 от 2020-а

"Ако от Boeing покажат добронамереност, ние сме готови да разговаряме и да стигнем до споразумение извън съдебната зала за компенсиране на загубите", посочва говорител на руското дъщерно дружество.

От неговото изявление става ясна още, че самолетите са поръчани за редица руски въздушни компании, включително и за местния нискотарифен превозвач Pobeda, който е дъщерна компания на държавната Aeroflot.

Русия използва основно самолети на производителите Boeing и Airbus за пътнически полети с някои местни авиокомпании, като залага и на родните самолети Sukhoi Superject.

Дъщерното дружество на руската държавна корпорация сега иска Boeing да върне депозита с лихва, както и загубената печалба от 75 милиона долара и още 115 милиона долара за компенсиране на щетите.

Boeing наема стотици временни служители, които да поддържат приземените самолети 737 Max

Boeing наема стотици временни служители, които да поддържат приземените самолети 737 Max

Компанията чака моделът да получи сертифициране отново