Германският енергиен концерн RWE AG се е споразумял да заплати $6,8 милиарда за придобиването на активите на американската компания за възобновяема енергия Consolidated Edison Inc. Това е една от най-големите екологични сделки в САЩ, съобщава Bloomberg.

Сделката обаче предизвика критики срещу най-голямата германска компания за комунални услуги, която вместо да подсигури доставките на енергия в Германия, инвестира на други пазари.

"Напълно неразбираемо е как най-голямата енергийна компания в Германия може да похарчи €7 милиарда за сделка за сливания и придобивания в САЩ на фона на най-голямата енергийна криза, която Германия някога е виждала", коментира Бенедикт Кормайер от Enkraft Capital.

Германската енергийна компания RWE с нови крупни инвестиции във ветропаркове

Германската енергийна компания RWE с нови крупни инвестиции във ветропаркове

Инвестициите на компанията в разширяване на бизнеса в Германия до 2030 г. се оценяват на общо 15 млрд. евро

RWE се възползва от пазарните сътресения на европейските енергийни и газови пазари, откакто започна войната на Русия в Украйна. Компанията повиши прогнозата си за целогодишната печалба и задели до €15 милиарда за инвестиции в САЩ като част от стратегията си за постигане на въглероден неутралитет, която предвижда още глобални разходи от €50 милиарда до 2030 година.

Сделката представлява ясен ангажимент на RWE за стимулиране на зелената енергия в САЩ - един от най-атрактивните и най-бързо развиващите се пазари за възобновяема енергия в света.