Пандемичният ръст на Amazon не показва признаци на забавяне.

В четвъртък гигантът отчете утрояване на печалбата през първото тримесечие на 2021 г. благодарение на силен ръст на интернет търговията. Компанията записва и второ поредно тримесечие с приходи от над $100 млрд., предава AP.

Amazon е сред малкото ритейлъри, които успяха да спечелят от пандемията. Затворените физически магазини накараха хората да се обърнат към интернет търговците за хранителни продукти, препарати и други. Засега изглежда, че ситуацията не се променя.

През първите три месеца на годината Amazon отчита печалба от $8,1 млрд., спрямо $2,5 млрд. година по-рано. Печалбата на акция възлиза на $15,79, или с около $6 на акция повече отколкото Уолстрийт очакваше.

Приходите нарастват с 44% до $108,5 млрд.

Така Amazon се превръща в една от четирите американски компании, които отчитат приходи от над $100 мрлд. за три месеца. Останалите са Apple, Exxon Mobil и Walmart.

Гигантът в е-търговията заяви още, че очаква приходите да останат на такова ниво и през второто тримесечие — и дори да се покачат до между $110 млрд. и $116 млрд. Една от причините за това е, че до края на юни ще се проведе Prime Day, популярния ден с намаления.

Amazon отчете и повишение на останалите си бизнеси. Облачните услуги, на които клиенти са компании като Netflix и McDonald"s, носят с 32% повече приходи. Подразделението, което включва рекламния бизнес, отчита 77% ръст на продажбите.

Повишените резултати идват в момент, в който компанията е изправена пред натиск от служителите и опити за създаване на синдикални организации. Тази седмица Amazon анонсира, че ще повиши заплатите на над 500 хил. служители с между 50 цента и 3 долара на час в опит да привлече нови служители.

Гигантът е наел 430 хил. нови служители за последната година, за да се справи с растящото търсене.

Акциите на Amazon, които поскъпнаха с 40% за последната година, се покачиха с още 2,6%.