Соларната енергия, която скоро ще се генерира в Мексико, ще бъде най-евтината в света - с цени от 1,77 цента на киловатчас, според данни от Централния национален център за контрол на енергията (Cenace).

Департаментът по енергетика в Мексико обяви имената на компаниите, избрани да изпълнят най-новите проекти за възобновяема енергия в страната, и цените, на които тя ще се продава.

Най-ниската цена за слънчева енергия в Мексико е определена точно под тази на Саудитска Арабия: 1,77 цента на киловатчас. Очаква се тя да продължи да намалява до 1 цент за kWh през 2019 или дори по-рано. В този неотдавнашен бяха одобрени 15 оферти от осем дружества за слънчева и вятърна енергия, сред които Canadian Solar, ENEL Green Power и Mitsui.

Проектите за чиста енергия, одобрени от Мексико, ще бъдат завършени и ще продават енергия до 2020 година. Те и други подобни проекти са важни стъпки към постигането на целите на Мексико по Парижкото споразумение, както и регионалните цели, установени от Мексико, Съединените щати и Канада, пише GreenTech.bg.

През 2016 г. трите държави обещаха да добиват 50% от своята енергия от възобновяеми източници до 2025 г. Канада е на път да постигне тази цел, докато Мексико продължава да изгражда портфолиото си от възобновяеми източници. Съединените щати все още изостават в прехода си към чиста енергия.

Случващото се в Мексико надхвърля очакванията на скептиците, които не вярваха, че такава ниска цена за соларна енергия в страна като Мексико е постижима, или поне е "много малко вероятна".