Търсенето на използвани смартфони в Русия се е увеличило повече от два пъти през юни, като продажбите са се покачвали средно с 50% през последните месеци, твърдят търговците на дребно. Продажбите на нови устройства в същото време са намалели с 35% на годишна база в бройки и с 38% в стойностно изражение, пише деловото издание "Комерсанть".

Според експерти нарастването на търсенето се дължи на продължаващия недостиг на устройства, които след избухването на военните действия в Украйна вече не се продават официално в Русия, включително недостатъчния обем смартфони, внесени като част от паралелния внос (без съгласието на притежателя на марката).

Руснаците се втурнаха да купуват смартфони, опасявайки се от дефицит заради санкции

Руснаците се втурнаха да купуват смартфони, опасявайки се от дефицит заради санкции

Представителите на някои марки отбелязват ръст на продажбите с десетки проценти

През юни търсенето на употребявани смартфони се е увеличило с повече от 2,5 пъти в сравнение с май, каза директорът по продажбите на MegaFon, пред "Комерсанть". Събеседник на изданието в друг голям търговец на дребно също говори за увеличаване на търсенето на употребявани смартфони. Според него през последните години продажбите на такива устройства нарастват с 50% в единици месечно.

"Новите устройства все още не могат да осигурят същото ниво на ръст на продажбите поради продължаващия недостиг на смартфони на пазара", поясни източникът на "Комерсанть".

Пресслужбата на Yandex.Market съобщи, че устройствата на известни марки - Apple, Samsung, Xiaomi и Huawei - са в най-голямо търсене в сегмента на употребяваните смартфони.

Когато избират използвани смартфони, потребителите предпочитат флагмански модели, както и устройства, чиито характеристики са близки до техните. Например Xr, 11 и по-новите модели са популярни сред iPhone в сегмента за препродажба, а S10, S20 и S21 са търсените от Samsung, обяснява каза сервизен представител.

Тенденцията се развива на фона на спад в продажбите на нови смартфони, които през юни са намалели с 35,5% в бройки и с 38,7% в пари на годишна база. От месец на месец се наблюдава сериозно понижение на този показател. Според Marvel Distribution през юни са продадени 1,5 милиона смартфона за 32,5 милиарда рубли, докато през май - 1,7 милиона устройства за 39,3 милиарда рубли. (спад от 11,8% в единици и 17,4% в парично изражение).

"Спадът в продажбите може да се дължи, наред с други неща, на нарастващата популярност на употребяваните устройства. В допълнение, част от търсенето може да е преместено в сивия пазар на смартфони, за който не виждаме данни ", каза Антон Фомин, бизнес анализатор в Marvel Distribution.

След избухването на военните действияна Руската федерация в Украйна много чуждестранни доставчици ограничиха доставките на своите продукти в Русия, включително Apple, Samsung, Asus и други. Недостигът се наблюдава не само при готови устройства, но и при компонентите за тях.

Продажбите на смартфони в Източна Европа намаляват с 20%

Продажбите на смартфони в Източна Европа намаляват с 20%

През първото тримесечие на тази година глобалните доставки са спаднали с 8,9%

Затова употребяваната електроника може да се превърне в алтернатива за потребителите и има потенциал, предвид стабилното търсене на известни марки и оборудване в различни ценови диапазони. Експерти от бранша обаче вярва, че пазарът на употребявани устройства през 2022 г. ще заема само до една четвърт от общите продажби.

В същото време общите продажби на смартфони в страната вероятно ще намалеят сериозно: "Преди това в Русия се продаваха около 30 милиона нови смартфони годишно, но в сегашните условия, поради недостиг на устройства и недостатъчен обем на паралелен внос, както и поради намаляване на потребителската способност на населението, този показател ще бъде значително по-нисък", смята директорът на TelecomDaily.