Tesla Inc. успя да осигури до $521 милиона заеми от китайски банки за изграждането на завода за автомобили и батерии в страната. Новината поставя компанията една стъпка по близо до началото на производството в първата ѝ фабрика извън Съединените американски щати.

Заемите от четири банки ще трябва да бъдат върнати до март 2020 г., показват официални данни. Tesla е подписала и друго споразумение, чрез което, при нужда, може да изтегли още до $700 милиона, предоставяйки активи като гаранция.

Акциите на компанията се покачиха с 2,3 процента.

През януари главният изпълнителен директор Илън Мъск изчисли, че компанията ще се нуждае от около $500 милиона, за да изгради завода и да започне производство на до 3 000 Model 3 седмично.

По-рано JL Warren Capital заяви в свой доклад, че Tesla ще получи заеми на стойност $2 милиарда, а $500 милиона ще бъде само първият етап.

Tesla Model Y: Мъск ще покаже новия SUV на 14 март

Tesla Model Y: Мъск ще покаже новия SUV на 14 март

Той ще използва 75% от частите на Model 3

 

Новите заеми идват само седмица, след като Tesla изплати $920 милиона от облигации, след като цената на акциите ѝ не достигна нужното ниво. Към края на миналата година Tesla имаше около $3,7 милиарда кеш и еквиваленти.

След години на преговори с китайските власти, Tesla се превръща в първия чуждестранен автомобилен производител, който ще притежава изцяло завода си в страната. Първата копка бе направена в Шанхай на 7 януари т.г. Производството трябва да започне до края на 2019 година.

Стартът на производството в Китай е ключово за целта на компанията да намали разходите си.

Новите станции на Tesla дават заряд от 120 км за пет минути

Новите станции на Tesla дават заряд от 120 км за пет минути

Компанията планира да покрие 90% от населението на Европа със своята мрежа до края на 2019 година