Най-големите индустриални предприятия, потърпевши от скока в цените на природния газ у нас, бяха заводите от химическата и стъкларската промишленост, както и тези в металургията. В средата на август в единствения торов завод у нас, в който се произвежда амоняк, принудително спряха производството, а 61 от работниците бяха освободени.

Торовият завод в Димитровград е един от най-големите работодатели в региона. За да работят мощностите тук, природният газ е не само енергоносител, но и основна суровина за производство на амоняк.

Торовият завод "Неохим" затвори заради скъпия газ

Eдин от най-големите работодатели в Димитровград затвори заради скъпия газ

Тази година плановият ремонт е започнал по-рано от предвиденото

"12 100 мегаватчаса на ден са ни необходими, което при цена от около 300 лева, означава над 3 600 000 с ДДС или над 120 млн. на месец", каза, при затварянето на завода Мирослав Иванов - изпълнителен директор на "Неохим", цитиран от БНТ.

Така след около два месеца прекъсване на дейността от 16 октомври 2022 г. "Неохим", започна предпускови операции и пускови операции за стартиране на производствените си мощности, става ясно от съобщение на сайта на дружеството.

"Неохим" се оплака от високи цени на газа и на квотите за въглеродни емисии

"Неохим" се оплака от високи цени на газа и на квотите за въглеродни емисии

Димитровградският завод намекна за евентуални масови съкращения и временно спиране на дейността, ако ситуацията не се подобри

Предвижда се възобновяването на дейността да бъде извършено поетапно - с I-ви етап пуск на инсталациите на цех "Азотна киселина" и на цех "Амониев нитрат" след приключване на мероприятията по Годишен планов ремонт 2022г. за посочените цехове. Пускът на инсталациите за производство на Амоняк и за производство на Амониев бикарбонат се предвижда на по-късен II-ри етап, който се очаква да бъде реализиран в рамките на един месец.