Украинското предприятие "Укргаздобив", принадлежащо на Националната акционерна компания "Нафтогаз Украйна", е започнало през миналия месец добив на шистов природен газ чрез метода фракинг. Целта е да се намали зависимостта на страната от доставките на руски природен газ.

Това е казал в интервю за агенция Bloomberg Андрей Коболев, председател на Управителния съвет на НАК "Нафтогаз", допълвайки, че първите сондажни работи са извършени в сътрудничество с европейски компании, информира ТАСС.

Коболев не посочва, къде точно се намира първият извършен сондаж. Той отбелязва, Украйна има намерение да преустанови дългогодишния спад в добив на природен газ в страната. Намеренията са собственото производство да се увеличи с 35% - от 20 до 27 милиарда кубични метра годишно, с което то да стане достатъчно за нуждите на страната.

По данни на Управлението за енергийна информация на САЩ (EIA), Украйна разполага със 128 трилиона куб. метра шистов газ и заема по този показател четвърто място в Европа.

Съгласно статистиката на британската компания BP, през 2015 г. Украйна добила 17,4 млрд. куб. метра природен газ, което е най-ниския резултат на страната то 10 години насам.

Bloomberg отбелязва, че проблемите с добива на газ са свързани с излизането от страната на американската петролно-газова корпорация Chevron Corp. и англо-холандската Royal Dutch Shell, което стана на фона на засилващата се ескалация на конфликта с Русия.

В интервюто за агенцията Коболев заяви, че "Нафтогаз Украйна" е била шокирана от решението на Европейската комисия да разреши на руската "Газпром" да използва до 90 процента от мощността на газопровода OPAL в Германия. По неговите думи, това решение на ЕК ще нанесе значителни щети върху финансовото положение не само на компанията, а и на цялата страна. Добавяйки, че "Нафтогаз" разглежда юридическите възможности да оспорва това решение.