Руската модна индустрия получи шанс, след като чуждестранните компании напуснаха руския пазар, но текстилната индустрия трябва да се утвърди, за да се възползваме от тази възможност, каза модният историк Александър Василиев пред РИА Новости.

"Да, разбира се, напускането на световни марки може да се оцени като възможност. Според мен полето е отворено. Например огромният магазин ZARA на ул. Тверская сега е зает от нова руска модна къща, наречена Мария Бабкина. Ние мога само да се радвам, че младата жена успя да наеме 4 етажа от бившата ZARA, за да прави свои собствени модни проекти там.Това е плюс.Минусът е изоставането на текстилната индустрия.Руската мода е напълно зависима от вноса от чужбина", каза Василиев.

Преди това платове са били внасяни в Русия от Италия, Обединените арабски емирства и Турция. Василиев отбеляза, че сега Русия внася тъкани главно от Индия и Пакистан, но според него текстилът от тези страни често не е подходящ за руснаците поради климатичните условия.

"Следователно нито една индийска тъкан, а често дори китайска, няма да ни спаси. Тази ситуация ще остане, докато не възстановим текстилната индустрия, която ще произвежда тъкани, необходими за модната индустрия, а не технически платове", убеден е експертът.

Модният историк подчерта, че липсата на текстилна индустрия, насочена специално към нуждите на модната индустрия, е дългогодишен проблем, който беше унищожен след разпадането на СССР.

"Ние говорим за необходимостта от възстановяване на текстилната промишленост за шиене на модни дрехи повече от 30 години. Някога имаше Ивановските ситци, имаше Трехгорная манифактура. Всичко умря, просто умря. Дори сградите бяха продадени и там има офиси.Но това не е причина да се оплакваме,че всичко е загубено.Трябва да търсим решение.Трудно е да се намери мигновено решение в сегашната ситуация,но това изобщо не означава,че човешкият гений не може да реши този проблем", смята Василиев.

Въпреки това той отбеляза, че в момента в Русия се произвеждат много технически тъкани. Но според него това не може да реши проблема с липсата на необходимите видове текстил за модния бранш.