Компаниите в САЩ от индекса S&P 500(500-те най-големи компании по пазарна капитализация) през първото тримесечие на тази година по всяка вероятност ще покажат спад на нетната печалба като цяло с 6,8% спрямо първото тримесечие на миналата година. Това прогнозират анализатори от FactSet, цитирани от The Wall Street Journal (WSJ).

Ако прогнозите се сбъднат, това ще бъде вторият пореден спад на тримесечните печалби на най-големите американски компании.

През тази седмица се очаква в САЩ началото на сезона на корпоративните отчети на американските компании за първото тримесечие на 2023 година.

Няколко основни риска през 2023 година пред водещите икономики в света

Няколко основни риска през 2023 година пред водещите икономики в света

Държавната подкрепа за реалния сектор и работещите може да спре

А за това тримесечие, анализаторите открояват няколко фактора, оказващи значително негативно влияние на икономиката. Тези фактори включват: продължаващ растеж на инфлацията, повишения на основните лихвени проценти отФедералния резерв (Фед) на САЩи проблеми във финансовия сектор.

Конкретно при проблемите във финансовия сектор се имат предвид фалитите на двете банки в САЩ, както и кризата около доскоро втората по големина швейцарската банка Credit Suisse. Тази банка практически беше спасена от фалит, благодарение на намесата на швейцарските власти, които организираха спешното й закупуване от най-голямата швейцарска банка UBS.

Фалитът на SVB: Най-големият банков крах в САЩ от 2008 година насам, който напомня за Световната финансова криза

Фалитът на SVB: Най-големият банков крах в САЩ от 2008 година насам, който напомня за Световната финансова криза

Как и защо две американски банки фалираха в рамките на три дни?

"От гледна точка на корпоративните показатели, ние (САЩ) вече се намираме в рецесия", цитира WSJ думите на анализатора от инвестиционната компания Brown Advisory, Ерик Гордън.

Едни от първите отчети за тримесечието на големи компании в САЩ, които се очакват в следващите дни, са тези на крупните финансови институции JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo. Така че анализаторите очакват тези отчети с особено безпокойство.

"Опитваме се да разберем какво въздействие оказва на икономиката на страната затягането на паричната политика на Фед", коменитра директорът по инвестициите в Prime Capital Investment Advisors, Скот Даба. По думите му, банковите отчети могат да покажат, каква е текущата ситуация на финансовите пазари (в страната, а и не само).

Започна "загубеното десетилетие" за световната икономика

Започна "загубеното десетилетие" за световната икономика

Прогноза на Световната банка