Черният, вискозен и на милиони години суров петрол никога не е бил по-противоречив. Но като се има предвид, че съставните му части влизат във всичко - от животоспасяващи пейсмейкъри до тоалетни принадлежности, които използваме всеки ден, това е ценен ресурс, който поне засега не можем да си позволим да не използваме.

Сега държава, която е синоним на петрола, движи промяната към трансформиране на отпадъците от производството на петрол в още по-полезни ресурси с надеждата, че може драстично да намали въздействието върху околната среда в процеса, се казва в доклад на изданието Independent.

Саудитска Арабия е дом на вторите по големина запаси от суров петрол в света след Венецуела. А през 2020 г. - последните данни, налични от Американската администрация за енергийна информация - тя беше вторият по големина производител на петрол, след САЩ, с добив, който се равняваше на малко над 11 милиона барела на ден, въпреки че тази цифра включва суров петрол и всички други нефтени течности и биогорива.

Въпреки че икономиката й е до голяма степен зависима от петролната индустрия, страната се ангажира да генерира 50% от електроенергията си от природен газ и възобновяеми източници като част от своя амбициозен план "Визия 2030". Като част от Саудитската зелена инициатива, тя също има за цел да намали въглеродните емисии с повече от 4 процента от глобалния принос чрез множество инициативи, включително засаждането на поглъщащи въглерод мангрови гори.

За да намали допълнително своя въглероден отпечатък, Саудитска Арабия сега инвестира в проекти за улавяне, използване и съхранение на въглерод (CCUS), които превръщат въглеродния диоксид в полезни и продаваеми продукти.

Създаване на енергийно ефективни полиоли

По-голямата част от проектите на CCUS в момента се изпълняват в Европа и САЩ, като Близкият изток, Австралия, Китай, Южна Корея и Нова Зеландия все още наваксват.

Saudi Aramco, националната петролна компания на Кралството, в момента е основният инвеститор зад проектите на CCUS в страната. Тя притежава 70 % дял в Sabic, нефтохимическата компания, която е построила един от най-големите заводи за улавяне и оползотворяване на въглерод в света.

А през 2016 г. Aramco придоби технологията за Converge, петрохимична операция, способна да превърне уловения CO2 в полиоли от промишлен клас. Тези химични съединения могат да се използват за производство на покрития за домакински уреди, опаковки, както и за потребителски и промишлени лепила. Получените продукти също имат приложение в автомобилната и медицинската индустрия.

Технологията на Converge може да създава полиоли с повишена адхезия и якост на опън при "умерени реакционни условия", което означава, че процесът се осъществява при малко над стайната температура, а не процесите с висока енергия и високи емисии, наблюдавани другаде в нефтохимическата промишленост.И благодарение на повишената си здравина, полиолите също са по-издръжливи и предлагат по-добри адхезивни свойства, когато се използват в продукти в реалния свят.Улавяне на въглерод в движение

Aramco работи и върху решения за улавяне, съхранение и транспорт на газове от леки автомобили, както и от камиони. Те вече демонстрираха, че е възможно превозните средства да улавят CO2 от изпускателните си системи, които след това могат да бъдат отнесени в заводи за рециклиране, за да се преработят в нови материали или енергия. Този процес е известен като мобилно улавяне на въглерод (MCC).

Докато внедряването на технологията все още е в начален стадий, резултатите вече са обещаващи. В края на 2019 г. компанията демонстрира камион, който успява да улови 40% от въглеводорода от изпускателната си тръба.

Повторно използване на CO2 за намаляване на емисиите

Улавянето и рециклирането на въглерод се случва и на етапа на производство на енергия.

В газовия завод Hawiyah в Източна Саудитска Арабия Aramco улавя до 40 милиона стандартни кубически фута CO2 всеки ден - това е достатъчно, за да запълни 440 басейни с олимпийски размери.Този CO2 се подава на 85 километра на север, до нефтеното находище на Aramco Uthmaniyah. Там той се използва за поддържане на налягането в резервоара и подобряване на добива на нефт, което от своя страна намалява емисиите на въглерод в процеса на производство на петрол и намалява оперативните разходи.Въглерод в индустрията за напитки

Крачки в рециклирането на CO2 също започват да се правят и извън енергийната индустрия.

Като част от уникално партньорство, производителят на газ Gulf Cryo Saudi улавя и почиства емисиите от котлите на саудитската компания за напитки Sibco. Полученият CO2 за напитки след това се използва за карбонизиране на напитките на Sibco, като същевременно се намалява неговият въглероден отпечатък. По този начин всеки ден се рециклират до 96 метрични тона CO2.

Предизвикателствата пред проектите на CCUS

Проектите за CCUS обаче не са без своите предизвикателства. За Саудитска Арабия, въпреки че започна да инвестира в проекти за CCUS през 2015 г., индустрията все още е в относителна детска възраст в сравнение с ранните осиновители като САЩ. Има ограничени инвестиции, които биха могли да се променят, ако има значителен ръст на пазара на продукти, произведени от тези рециклирани газове.

Увеличаването на инвестициите може да не е твърде далеч, като се има предвид стремежът към по-устойчиви решения в Кралството като част от Саудитската зелена инициатива. И вече има осезаема пътна карта.

Инициативата за петрола и газа за климата, ръководена от изпълнителен директор група, която има за цел да даде отговора на индустрията при изменението на климата - чийто основател е Aramco - препоръча в доклада си за 2021 г., че трябва да има повече подкрепа от частния сектор за рециклиране на парниковите газове в Саудитска Арабия.

По-специално, нефтохимическата промишленост, рафинирането, циментът, торовете и енергийният сектор биха могли да използват рециклирани парникови газове за производство на синтетични горива за износ. Част от този процес може да включва изграждането на центрове в Кралството, особено в източната част на страната, където индустрията е тежка, където емисиите могат да се съхраняват и трансформират в продукти.

По-голямото сътрудничество с регионалните съседи би могло също да помогне за разширяване на разпространението на съществуващите технологии, развитието на нови технологии и увеличаване на нисковъглеродния износ на Саудитска Арабия.

По време на своето председателство на Г-20 миналата година Саудитска Арабия отстоява своята стратегия за кръгова икономика на въглерода на световната сцена, като повтори мантрата "намали, използвай повторно, рециклирай, премахни".

Крал Салман бин Абдулазиз каза тогава: "Опазването на планетата е от изключително значение. С увеличаването на емисиите поради икономическия растеж, ние трябва да бъдем пионер на устойчиви, прагматични и рентабилни подходи за постигане на амбициозни климатични цели.

"Рециклирането на въглероден диоксид е чудесен пример за този действащ принцип на кръговата икономика. Ако се увеличи достатъчно и работи съвместно с много други зелени инициативи на страната, това може просто да помогне на Саудитска Арабия да постигне амбициозните си цели в областта на климата.