Мобилният оператор Vivacom ("Виваком") информира клиентите си, че ще увеличи месечните им сметки. В съобщение, изпратено до абонатите си, от компанията съобщават, че месечният абонамент на част от основните и допълнителните услуги ще бъде увеличен с натрупаната за 2023 г. инфлация в размер на 4.7 на сто.

Промяната ще бъде отразена в месечните фактури за февруари 2024 г.

От компанията мотивират решението си с продължаващото нарастване на разходите за труд и доставка на стоки и услуги. 

По данни на Националния статистически институт годишната инфлация за 2023 г. е, именно в размер на 4.7 на сто.

Припомняме, че по същото време миналата година Vivacom уведоми клиентите си, че ще повиши цените на месечните абонаменти с 2 лева. Причината и тогава беше инфлацията през 2022 г., като и тогава телекомът цитира данни на НСИ. Другите два телекома също последваха примера на Vivacom. Tогава Yettel въведе увеличение на цените на мобилните си услуги с 15.3%, а А1 диференцира увеличението на цените си - за клиентите с месечни такси до 25 лв. увеличението беше с 15.3%, а за всички потребители с месечни такси над тази сума индексацията беше фиксирана на 2 лева.

Това вероятно означава, че и тази година абонатите и на останалите два телекома - А1 и Yettel, скоро ще бъдат уведомени за повишени цени.

Важно е да отбележим, че в общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за изминалата година.

С колко поскъпват телеком услугите в Европа?

С колко поскъпват телеком услугите в Европа?

Защо е необходима индексацията?