Японската Tokyo Electron спира работа с китайски клиенти, включени в черния списък на Вашингтон, заяви пред Reuters представител на компанията. Дружеството е третият най-голям доставчик на оборудване за производство на полупроводници в света.

Tokyo Electron, както и ARM и други компании преди това, не са със седалище в САЩ и не са задължение да спазват американските закони и тази забрана, но въпреки това го правят.

Самата Китай, която се намира в търговски спор със САЩ, полага огромни услуги, за да развие собствената си индустрия за производство на чипове, за да намали зависимостта си от американски, европейски и японски компании.

Друга голяма японска компания в сектора също обмисля да спре доставките към китайските партньори, включени в списъка, казват източници. Дружествата водят активен диалог с Министерството на индустрията, но не са получавали инструкции засега. Източникът посочва обаче притеснението в компаниите да се възползват от забраната, за да разширят собствения си пазарен дял.

Всички компании, които спряха да работят с Huawei

Всички компании, които спряха да работят с Huawei

Броят им вероятно ще продължи да расте