Пазарът на дигитални валути през 2023 г. беше доста интересен. Имаше спадове и добри моменти за инвеститорите, за някои годината беше разочароваща. Но как я видяха участниците в третия панел на форума "Силата на инвестициите", посветен на дигиталните валути и изкуствения интелект, модератор на който бе Стойне Василев, независим личен финансов консултант.

Ето какво каза един от участниците в панела - Емилиян Енев, дигитален предприемач и съосновател на технологичната компания ReCheck:

Емилиян Енев - дигитален предприемач и съосновател на ReCheck

Източник: iStock

Емилиян Енев - дигитален предприемач и съосновател на ReCheck

Това, което е интересно по отношение на блокчейна е, че е технология, на която ще се базират много неща в бъдеще, а тя ще остава някаква скрита част, която ще работи в бакграунда. Тя ще осигурява определени инструменти, като влизане с уолет или плащане с токън.

В момента продължават да се разработват интересни продукти за дигитални валути, които могат да покажат гъвкавост и мобилност и да бъдат основа, върху която да се разработват решения за най-различни сфери в нашия живот.

Без да звучи като инвестиционен съвет, мога да споделя и дам пример за силни протоколи, които се развиват и се внедряват на практика от водещи компании, и това може да даде тласък за растеж на техните токъни. Сред тях са Avalanche Etherium и др.

Ако при следващите 1 - 2 години има силни токъни и валути, те ще са на базата на работещи проекти, показващи транзакции, голям брой потребители, които ги ползват и положителна стойност.

Три причини защо централните банки не трябва да емитират дигитални валути

Три причини защо централните банки не трябва да емитират дигитални валути

Централните банки ще имат инструмент за тотално сриване на икономиката чрез тях

От самото начало, когато стартирахме през 2017 г., ние правим продукти и предложения, необходими за реалния свят. Това включва защита на потребителя, портфейл и други. Виждам как тези елементи започнаха да се интегрират и при останалите. Това постепенно ще дава предимствата, свързани с блокчейн, и действително хората няма да разбират, че има някаква транзакция, която се случва на блокчейн, и няма да се налага да извършват сложни процедури, което изисква повече технически умения. Технологично нещата напредват особено в период на затишие на пазарите. Дори и при икономическа рецесия. Ако говорим за инвестиции, най-интересни са онези проекти, които могат да докажат реалното приложение в бизнеса.

Нещо, което е интересно за ЕС, в момента текат обсъждания и разглеждания как регулациите да се приложат в по-голяма конкретика. В средата на следващата година ще влязат в сила за стейбълкоините, а към края на 24-та година MICA ще започне да се прилага и за други видове дигитални валути.

Става въпрос за промяна в парадигмите. Хората са свикнали да работят с финансови инструменти по време на плащания и дори не мислят през колко нива и колко посредника минават техните трансакции. Руснаците го научиха по трудния начин. А именно - че във всеки един момент могат да се блокират сметки и да се налагат санкции.

Това, което виждам специално в Европа, е че се отива повече в посока с по-голям контрол върху лични данни идентичност и финанси. Като говорим за инициативи, можем да видим, че дори концепцията в един идентификационен портфейл - да се слагат шофьорска книжка и други и необходими документи, може да създава доста рискове за профилите и личните данни.

Аз виждам повече предпоставки за децентрализиране на продукти и платформи, които са в унисон с тенденциите за запазване на идентичността, и така ще се постигне този баланс между сигурност и удобство. Важно е това да го постигнем, но без да жертваме юзър експириънса. Надеждата ми е, че все повече хора ще разберат какво значение има този дигитален профил.

Аз лично обвръзвам развитието на пазара на дигитални валути с икономиката. С наличието на пари за инвестиране и цялата икономическа структура. Смятам, че извън темата за биткойн, си заслужава да се видят и други криптовалути, които се използват при големите брандове. Преди година ми направи впечатление, че по-големите компании с репутация използват полигон, върху който качват свои фирмени решения. Тези протокили и токъни се използват и са постигнали този баланс между бързина и сигурност, като дават една добра основа, която да се прилага в бизнеса.

От друга страна, ефектът, който регулациите ще имат, тук отново говоря като предприемач в тази област, е, че ще е задушаващ и ограничаващ, което е проблем, но за мен това е по-скоро окей, ако действително стане предпоставка за ограничаването на спекулативните проекти. Аз съм против всякакви схеми и измами, които създават негативния имидж на дигиталните валути. Аз съм за инициативи за известляване и даване на възможност на добри проекти. Не искаме да сме в "Дивия запад", където всеки може да прави всичко и да носи риска да бъде гръмнат. Какво се случва, когато някой пострада? Той обикновено се обръща към тези институции, които е мразил до преди няколко месеца.

Докато централните банки готвят дигитални валути, Великобритания мисли как да спаси кеша

Докато централните банки готвят дигитални валути, Великобритания мисли как да спаси кеша

Няколко банки и компании на Острова работят по инициатива за предоставяне на платежни услуги с пари в брой

По отношение на въздействието на изкуствения интелект върху начина, по който живеем и правим бизнес, в момента точно подготвям такава тема и говорим за огромен потенциал за спестяване и оптимизация.

Например за дигитално изображение, за което някога сме плащали 100 долара, пти помощта на изкуствен интелект това става за една секунда и струва 1 цент. Тук искам да кажа нещо много конкретно като историческа аналогия. Първо бяха чиповете, които направиха изчислителните действия да струват близо до нула, после беше интернетът, който разпространява всякакво съдържание отново срещу почти нула разходи. А относно изкуствения интелект вече се говори, че разходите за създаване на съдържание могат да стигнат до нула.

Говорейки за професии, които най-вероятно ще изчезнат, смятам, че има и огромен потенциал да се създадат няколко нови професии, за хора които създават съдържание за изкуствен интелект. Ще има обучители на изкуствен интелект, които да добавят контекст и да добавят данни. Ще има и хора, които ще трябва да гарантират, че изкуственият интелект работи точно и работи по предназначение и няма аномалии и странно поведение. Това ще дефинира нови професии, които очакваме да възникнат през следващите няколко години.

В следващите няколко години ще има сериозна промяна дори на уменията, свързани технологични продукти. Говорим за дълбока трансформация, изключително ускорена, и трябва да следите за такива компании, които имат толкова добра технология и перфектен юзър кейс. В един момент ще има специализиране на чат бот в определени услуги и сектори. Например право или обслужване на клиенти. Знаците ще ги видим в следващите месеци и си заслужава да се инвестира в такива фирми.

Инвестиционен потенциал има и се намира на пресечната точка между блокчейн и изкуствен интелект. Става въпрос за решения, които дават възможност на данни в платформа да бъдат регистрирани в блокчейн, за да се гарантира авторство и т.н., и да има изкуствен интелект, който да се обръща към тези платформи и да черпи информация, която е отговор на някакви запитвания.

Всичко това е с цел да има следа и пълна проследимост и прозрачност, когато се ползва за бизнес процес и инвестиционни решения, като например от платформата Bloomberg, за да може да се делигира тази инфорамция много бързо. Но също така да има реален източник на информация, който не е измислен. Смятам, че в тази посока трябва да се развиват нещата и за мен е много вълнуващо, защото имаме ефективен канал за дистрибуция на съдържание.

Около 80% от данните продължават да стоят в този дийп уеб, само около 4% от данните се индексират от търсачки и са публично видими. Представете си данните да се консумират от този "дийп уеб" от изкуствения интелект. Интересното е, че с изкуствен интелект се автоматизират много неща и големият проблем е, че се говори за структуриране и позициониране на тези данни.

Фopyмът "Cилaтa нa инвecтициитe" ce ocъщecтвявa c пoдĸpeпaтa нa: Соnсоrd Аѕѕеt Маnаgеmеnt, Fіbаnk, Теlеmаtіс Іntеrасtіvе, UnіСrеdіt Вulbаnk, "Инвecтбaнĸ" AД.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на дигитални валути или други активи на финансовите пазари.